Nyitókép: Frank Augstein - Pool/Getty Images

Toni Kroos a BL-döntővel búcsúzik a klubfutballtól

Infostart
2024. május 21. 16:27
Toni Kroos, a világfutball utóbbi húsz évének legeredményesebb német szereplője bejelentette: a nyári Európa-bajnokság után befejezi pályafutását. Ebből kiindulva, várhatóan utolsó klubmérkőzése az elitben a június elsejei, londoni BL-döntő lesz.

Talán csak a negyvenen, sőt, ötvenen felülieknek mond valamit a kitétel: Toni Kroos a hajdani NDK-ban született, 1990. január 4-én. Ki tudja, ha nem omlik le néhány hónappal később képletes a berlini fal, ha nincs a német egyesítés, milyen pályafutást futott volna be? Édesanyja még az NDK-nak volt többszörös tollaslabda-bajnoka. De mire járni megtanult, már Németország, 1945 után újra, egységes volt, mire futballozni kezdett szülővárosa, Greifswald csapatában, vagy mire átkerült a közeli Rostock első számú csapatába, a Hansába, már (elvileg) nem volt különbség Kelet és Nyugat között. De azt biztosan állíthatjuk: hajdanán, keletnémet ifjúsági játékosként aligha került volna a Bayern Münchenhez.

2006-ban, az U17-es Eb legjobb játékosaként került Bajorországba, a Bayernhez. Tizennyolc év alatt csupán két klubja volt: Németország legsikeresebb klubja és a világfutball legsikeresebb klubja. (Nem számítva a müncheni klub tagjaként a Bayer Leverkusenben töltött másfél évet 2009–2010-ben.)

A Bayern tagjaként 2007. szeptember 26-án, 17 évesen és 265 naposan mutatkozott be a Bundesligában, soha korábban fiatalabb játékos nem mutatkozott be a szövetségi ligában a müncheni klub tagjaként. Amiből lehetett, mindenből nyert: három bajnoki cím és ugyanannyi DFB-kupa, valamint egy DFL-szuperkupa, egy Bajnokok Ligája, egy klubvilágbajnoki cím és egy UEFA-szuperkupa elnyerése került a dicsőséglistájára. 2013-ban pályafutása során először, az a klub ellen és ott nyerte meg a BL-trófeát, ahol most búcsúzni fog: Londonban, a Borussia Dortmunddal szemben.

A német válogatott tagjaként, világbajnokként szerződött külföldre. Majdnem a Manchester Unitedhez, mert David Moyesszal mindenben megállapodott. Ám az ottani edzőváltás után Louis van Gaalnak nem kellett. (A holland volt edzője a Bayernnél) Carlo Ancelotti ellenben a brazíliai világbajnokság alatt megkereste, s jelezte neki, rá is kívánja építeni a középpályás sort a Madridnál.

Toni Kroos 463 bajnoki mérkőzést játszott eddig a Madridban, első idényének játékostársai közül hárman tagjai még mindig a klubnak: Dani Carvajal, Luka Modrić és a szintén távozni készülő Nacho. Azóta négyszer megnyerte a Bajnokok Ligáját és a spanyol bajnokságot, egyszer a Király-kupát, ötször a klubvilágbajnokságot, háromszor az UEFA-szuperkupát.

A német válogatottban 2010-ben vb-bronzérmes, 2014-ben világbajnok lett. 2021-ben visszavonult a válogatottságtól, de idén, az év elején megállapodott Julian Nagelsmann-nal, hogy visszatér, játszott is a két márciusi mérkőzésen. Akkor talán csodáltuk, sőt értetlenkedve fogadtuk a döntést, ma már világos: amikor így határozott, már pontosan tudta, csak egy hónappal megnyújtja a szezonját, aztán vége, nem kell „rápihenni” az új idényre.

Kár, hogy júliustól nem látjuk már. Vitán felül ő a nemzetközi elit egyik legjobb rúgótechnikájú, legokosabban passzoló alakja. Ha valaki azon gondolkodik, mi az az egy mozdulat, amelyet majd elraktározna Toni Kroosról, hadd ajánljuk a figyelmébe a tavaszi, müncheni Bayern–Real Madrid elődöntő Vinícius Júniornak adott gólpasszát.