Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Magaslati edzőtáborból ugranak fejest a szennyezett Szajnába

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2024. január 22. 20:02
Január 6. óta magaslati edzőtáborban, az olaszországi Livignóban készül a dohai világbajnokságra az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid. A két nyíltvízi úszó mestere, Szokolai László az InfoRádióban elmondta, hogy a csúcsformát Párizsra időzítik, de Katarban is szeretnének jól szerepelni.

Livignóban, az Olasz Olimpiai bizottság sícentrumában készülnek a magyar hosszútávúszók, már a dohai világbajnokságra állítják be a versenysebességet, amiben nagy segítségükre lehet az 1820 méteres magaslat. Szokolai László elmondta, hogy a mínusz 20 fokos időben természetesen nincs lehetőség a nyíl vízi edzésre, medencében rója a hosszakat a két tanítványa.

"Szerencsére egészségesek vagyunk, el tudtuk végezni a kiírt penzumokat. Jól halad a két versenyző, megtettünk mindent, amit kellett, és jól is állunk az edzésnaplókat, az időelvárásokat tekintve, úgyhogy várjuk a vb-t" – mondta a mesteredző.

A két úszó körül az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristófnak már megvan a párizsi ötkarikás kvótája, ezért más célokkal utazhat Dohába, mint Betlehem Dávid, akinek még ki kell harcolnia az olimpiai indulás jogát. Szokolai László szerint Rasovszky úgy "páholyból" nézheti ezt a vb-t, de az a motivációja, hogy ismét érmes akar lenni, míg Betlehem esetében nyilván a kvalifikáció nagyon fontos, de ez csak a minimális elvárás, jóval többet szeretne elérni.

Dohában ismerős körülmények között úszhatnak majd, mert minden évben az első világkupaversenyt, ott rendezik, igencsak kellemes, húszfokos melegben. A gondot inkább az jelenti, hogy 2024-ben lesz egy világbajnokság, egy Európa-bajnokság, majd egy olimpia, és ilyesmire nem volt még példa. Emiatt a vb-re és az Eb-re is "lendületből", edzésből, szinte pihenés nélkül utaznak, és majd csak Párizs előtt változtatnak.

"Csak a legminimálisabb pihenésből fogunk elmenni a vb-re és az Európa-bajnokságra is, aztán az olimpián adjuk meg azt a pihenési metódust, amit a világversenyekre általában szoktunk, tehát ott lesznek teljesen kipihentek, mert a forma az így garantálható eddigi tapasztalataink alapján" – mondta Szokolai László.

A Rasovszky Kristóf jól szerepelt a medencében is tavaly Fukuokában a világbajnokságon, 1500 gyorson hatodik lett, ezért most Dohában is rajthoz áll majd az ötvenesben is, de az olimpián várhatóan nem. Ennek oka az időrend, a vb-n ugyanis előbb van a fő száma, a nyíltvízi verseny, Párizsban viszont fordított lesz a sorrend. "Nem kérdés, hogy elindulunk a vb-n a medencés számokban, de az olimpián nagy valószínűséggel nem, merthogy fordítva van a helyzet, és ahol az ember eredményesebb lehet, azt kell preferálnia" – mondta, de hozzátette, erről még konzultál a versenyzővel, de szerinte

nem valószínű, hogy az olimpián elindul a medencés számokban.

A nyílt vízen továbbra is a németek és az olaszok a legnagyobb ellenfelek, új, számottevő rivális nem bukkant fel Tokió óta, de persze ezt sem lehet kizárni az idén az edző szerint.

Az olimpia érdekessége lesz, hogy a Szajnában úsznak majd, ahol tavaly augusztusban lett volna már tesztverseny, de azt a víz minősége miatt törölték, és így nem is lesz már lehetőség arra, hogy kipróbálják az ötkarikás versenyhelyszínt. Mint Szokolai László elmondta, olyan nagy a Szajna hajóforgalma, hogy nem lehet benne úszni, csak az olimpiai versenyek idejére zárják majd le. A franciák szövetségi kapitányával is találkoztak Livignóban, és ő azt mondta, az olimpia szervezőinek nincsen B-tervük,

mindenképpen a Szajnában akarják megrendezni a versenyeket, és abban bíznak, hogy a folyó rehabilitációjára költött eurómilliárdok nyomán megfelelő lesz júliusra a vízminőség.

Az edző arról is beszélt, hogy a Szajna a Dunától keskenyebb, viszont a víz sebesség egy kicsit kisebb, "ha az ember modellezni próbálja ezt, akkor egy olyan 3-4 kilométer per órával mozgó folyóvízben kell úszni ahhoz, hogy hasonló érzés legyen az úszónak, mint ami majd ott vár rá". Versenyeztek már folyóban, de az a tervük, hogy itthoni vizekben még gyakorolják majd, csak ez sem egyszerű feladat.

"Ha olyan helyen úsznánk, ahol a vízminőség esetleg okozhatna problémát, az közvetlenül olimpia előtt már veszélyes lenne, tehát jól meg kell majd gondolni, hogy hol és mikor akarjuk modellezni ezt" – mondta Szokolai László.

Az interjú teljes változatát csütörtökön este fél nyolc után pár perccel Az InfoRádió Vegyesúszás című műsorában hallhatják.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hosszútávúszás – Szokolai László
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást