Nyitókép: Gledston Tavares/Eurasia Sport Images/Getty Images

Ancelotti nemet mondott, de megvan az új brazil szövetségi kapitány – nem is akárki

Infostart
2024. január 8. 12:50
Carlo Ancelotti madridi szerződéshosszabbítása után a Brazil Labdarúgó-szövetség nem várt tovább. Megnevezte az új szövetségi kapitányt: a 61 éves Dorival Júnior veszi át az ötszörös világbajnok válogatottat.

A 2022-es világbajnokságon még Tite irányította az arany-zöld mezeseket, majd fél éven keresztül, ideiglenes megbízatással, Ramon Menezes, aztán nyártól Fernando Diniz meccselt a csapat élén. A szövetség elnöke, Ednaldo Rodrigues – a válogatott történetében, egyetlen kivételes mérkőzéstől eltekintve, először – külföldi kapitányt kívánt felkérni, arra várt, hogy Carlo Ancelottinak lejárjon a szerződése a Real Madridnál.

Miután az olasz mester meghosszabbította a kontraktusát a spanyol fővárosban, Rodrigues lépett, s felkérte a São Paulo FC edzőjét, Dorival Silvestre Júniort a kapitányi teendők ellátásra. A 61 éves edző – annak ellenére, hogy 2022 előtt is nyert öt különböző szövetségi államban kilenc bajnoki címet, közülük kettőt a legerősebb bajnokságban, a paulistában –, csak a hatvanhoz közel, 2022-ben emelkedett az ország legjobb edzői közé.

Két éve megnyerte a Flamengóval a Copa do Brasilt és a Libertadores-kupát, tavaly, 2023-ban pedig a São Paulo FC-vel ugyancsak a Brazil Kupát.

Dorival Júnior egyébként nem volt kiemelkedő képességű játékos, pályafutása csúcspontján, 1989 és 1992 között a Palmeirasban futballozott. Utána rövid ideig a Grêmio mezét viselte, utóbbival megnyerte Rio Grande do Sul bajnokságát, a campeonato gaúchót.

"Ezzel egy személyes álom vált valóra" – mondta a bejelentés után az új szövetségi kapitány, akire rögtön nehéz feladatok várnak. A brazil válogatott csak a hatodik a dél-amerikai világbajnoki selejtezőkben, a legutóbbi három tétmérkőzését elveszítette Argentína, Kolumbia és Uruguay ellen. Dorival bemutatkozása sem lesz könnyű, márciusban felkészülési mérkőzésen Anglia és Spanyolország ellen kell pályára küldenie Brazília legjobbjait.