Nyitókép: Magyar Úszó Szövetség

Meglepő kijelentést tett Milák Kristófról a korábbi edzője

Infostart
2024. január 5. 14:08
Selmeci Attila szerint ha az úszó most tényleg visszatér a medencébe és olyan erőbedobással készül, mint a kihagyás előtt, akkor lehet esélye az olimpiai címvédésre Párizsban.

Milák Kristóf visszatérésének kérdése mindenkit foglalkoztat, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó lassan egy éve nem edz, kihagyta 2023 összes fontos versenyét, így egyre bizonytalanabb, hogy a párizsi olimpián meg tudja-e védeni a címét. Csütörtökön a Sportrádióban klubja, a Budapest Honvéd ügyvezető elnöke, Gergely István azt mondta, az úszó egyelőre szárazföldi edzéseket végez és gyógytornázik, de a napokban valószínűleg elkezdi a medencés edzéseket, viszont az, hogy ott lesz-e a nyári, párizsi olimpián, „az ő sorsa, az ő döntése, az ő vállalása”.

A hvg.hu megkereste az ügyben Selmeci Attilát, a Honvéd úszószakosztályának szakmai vezetőjét, a Magyar Úszószövetség szakmai alelnökét, aki nyolc éven át, a tokiói olimpia végéig irányította Milák Kristóf felkészülését. A mesteredző nincs konkrét információja arról, hogy milyen állapotban van egykori tanítványa, de miközben Milák Kristóf a tavaly áprilisi országos bajnokság óta nem versenyzett, az úszóválogatott tagjai már túl vannak az első úgynevezett makrocikluson, 14-15 hetes felkészülési időszakukon.

„Kristóf esete ettől teljesen eltér. A jelenlegi helyzetet látva egyes szakemberek azt mondják, nem valószínű, hogy egy ekkora kihagyás után hét hónap elegendő lesz az eredményes olimpiai szerepléshez, legyen Kristóf bármekkora tehetség. Én a kivételek közé tartozom, tartom magam a korábbi kijelentésemhez: ha most elkezdi és a szükséges intenzitással végzi a munkát, elmegy az edzőtáborba – és ha jól tudom, elutazik –, akkor érzésem szerint sikerülhet jól a felkészülése. Persze az újabb esetleges zavaró körülményeket, egy sérülést, betegséget, pszichés nehezítő tényező kialakulását nem lehet előre látni” – mondta Selmeci Attila.

A mesteredző szerint Milák első komoly versenye az áprilisi ob lehet, ahol kiderülhet, hogy hol tart a felkészülésben. „Sok a kérdőjel, de ismerve a képességeit, a fantasztikus adottságait, tudva, hogy milyen önbizalommal versenyzett és mekkora előnnyel vezette a világranglistát... úgy érzem,

ha tartja a szavát és nem jön közbe semmi, akkor akár meg is nyerheti a 200 pillangót Párizsban”

– jelentette ki, és hozzátette: "Ha nyerni szeretne – márpedig nála sikerorientáltabb versenyzőt nemigen láttam –, azért mindent meg fog tenni. Ha pedig nem, akkor tudomásul kell venni. Én azonban optimista vagyok, úgy érzem, hogy meg fogja tudni csinálni.”