Nyitókép: Tim Clayton/Corbis via Getty Images

Két ghánai atléta is lemarad a budapesti világbajnokságról

Infostart
2023. augusztus 17. 14:38
Az egyikük az útlevele rövid érvényessége miatt nem utazhat be Magyarországra, a másik atléta kérelmének elutasítását állítólag nem indokolta a magyar külképviselet.

Nem kapott vízumot, így nem vehet részt a szombaton kezdődő budapesti atlétikai világbajnokságon két ghánai sportoló – írja a Hvg.hu a ghánai sajtóra hivatkozva. A két érintett Rose Yeboah magasugró és Sarfo Ansah sprinter.

A helyi lapok kedden számoltak be arról, hogy a ghánai magyar nagykövetség megtagadta az atléták beutazási kérelmét, amiről hétfőn kaptak értesítést. Az értesülés szerint a ghánai atlétikaszövetség frissen megválasztott elnöke és a csapathoz tartozó több stábtag sem kapta meg a beutazáshoz szükséges engedélyt, az elnök azonban el tud jönni a vb-re, mert Franciaországtól kapott schengeni vízumot.

A ghánai sportági szövetség később közleményt adott ki az ügyben, ebben visoznt csak a két sportolóról esik szó. E szerint Yeboah az útlevele érvényessége miatt marad le a vb-ről. A szervezet azt írta, hogy a sportoló augusztus 6-án kapta meg a nemzetközi atlétikai szövetség (World Athletics, WA) visszaigazolását arról, hogy szabadkártyával indulhat. Akkor még a kínai Csengtuban volt az universiadén, ahol 1,94 méteres országos csúccsal megnyerte a nők magasugróversenyét.

Hazája szövetsége akkor vette észre, hogy gond van az útlevelével, amikor rögzítetteni próbálta a végleges csapatnévsort a WA rendszerében. Ez figyelmeztetett, hogy Yeboah okmánya 6 hónapon belül jár le, márpedig a szabályok szerint a vízumkérelem benyújtásához az kell, hogy legalább még fél évig érvényes legyen. A sportoló előbb azt mondta, hogy megpróbál új útlevelet kiállíttatni, 13-án, vasárnap azonban közölte: mivel nincs sok esélye arra, hogy megkapja a vízumot, úgy döntött, inkább az Egyesült Államokba utazik tanulni.

Safo Ansah a 4x100-as férfi váltóban helyettesítette volna időközben megsérült honfitársát, Benjamin Azamatit. Az ő vízumkérelmének elutasítására

a ghánai szövetség szerint nem adott magyarázatot a magyar nagykövetség.

A Hvg.hu a Külgazdasági és Külügyminisztériumot és a vb magyar szervezőit is megkereste az ügyben, ám egyelőre egyiküktől sem kapott választ – olvasható.