Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Izgalmas végjáték - Vb-elődöntős a magyar férfi vízilabda-válogatott

Infostart
2023. július 25. 12:24
Magyarország-USA 13-12. A legjobb négy közé jutott a magyar vízilabda-válogatott a fukuokai világbajnokságon.

Bár már több góllal is vezetett, az utolsó negyedet majdnem végzetesen elszúrta a magyar férfi vízilabdaválogatott az Egyesült Államok csapatával szemben, amelyet végül 13-12-re megvert, így jöhet a vb-elődöntő Spanyolország vagy Franciaország ellen - a másik ágon Szerbia győzött Olaszország ellen.

A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy az amerikaiak három büntetőt is kihagytak, kettőt Vogel Soma hárított.

Izgalmas végjáték

13-10 előnynél, járom perccel a vége előtt Molnár Erik eldönthette volna végleg a meccset, egyedül úszott a kapussal szemben, de nagyon csúnyán elrontotta a helyzetet, a hálóőr szerelni tudta őt, a túloldalon pedig Hopper gólt lőtt. Kontra ítéletet magyar kiállítás követett - a kapitány Jansik pontozódott ki -, majd Németet is kiküldték, kettős előnyben pedig egy gólra jöttek fel az amerikaiak 89 másodperccel a vége előtt.

A bírók újabb kontrát fújtak, ezúttal Nagy Ádámot küldték ki hátul, az amerikai lövés azonban kapu fölé szállt. Az időmérőn 36 másodperc maradt, ráadásul emberelőnybe kerültek a magyarok, s bár Zalánki próbálkozása fölé ment, a megmaradt 12 másodpercben az amerikaiak már nem tudtak kapura lőni.

Varga Zsolt együttese a címvédő spanyol válogatottal játszik majd. A keddi negyeddöntőben amúgy a spanyoloknak nem várt fejtörést okoztak a történetük során először a nyolc között játszó franciák, akik három és fél perccel a vége előtt még két góllal vezettek, köszönhetően az önkívületben védő Hugo Fontaninak.

Az elődöntőnek már az olimpiai kvóta is a tétje, ugyanis a világbajnokságról a két finalista biztosítja helyét a jövő évi, párizsi játékokra.

A szövetségi kapitány a mérkőzés után azt mondta, hogy "mumust csináltunk az amerikaiakból", de örül neki, hogy végül is sikerült átbillenni. Arról is beszélt, hogy "az ilyen meccseket meg kell tanulnunk lezárni, a harmadik negyed végén vagy a negyedik elején, ez az, ami hiányzott ezen a találkozón".

Statisztika

Magyarország-Egyesült Államok 13-12 (4-4, 3-1, 3-2, 3-5).

Gólszerzők: Zalánki 6, Manhercz 3, Molnár E., Német, Nagy Á., Varga Dé. 1-1, illetve Bowen 4, Hooper 3, Daube 2, Dodd, Woodhead, Irving 1-1.