Nyitókép: Laurence Griffiths/Getty Images

A valószínűségszámítás alapján már tudjuk az Eb-selejtezők továbbjutóit, de mi lesz ebből?

Infostart
2023. március 23. 20:11
Kazahsztánban, az Asztana Arénában kezdődött csütörtök délután a 2024-es, németországi labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőinek sorozata, a házigazda és a szlovén vágatott találkozója volt az első a csoportszakasz 370 mérkőzéséből. A magyar együttes, négy nappal a csütörtök esti, észtek elleni felkészülési találkozó után, hétfőn, a Puskás Arénában, a bolgárok ellen mutatkozik be.

Az UEFA hét ötös és három hatos csoportba sorolta a jelentkezőket, egyetlen válogatott, a rendező német már tagja a huszonnégyes döntőnek. Mind a tíz csoportból az első két helyezett jut ki az Eb-re, majd a legutóbbi Nemzetek Ligája-sorozatban legjobban szereplő, de az Eb-selejtezőkön legfeljebb csoportjában a harmadik helyen végző tizenkét együttes még megkapja a pótvizsga lehetőségét, a még kiadó három helyért. Miután a magyar válogatott kiemelkedően szerepelt a Nemzetek Ligájában, szinte biztosan jogosult lenne a „kerülő útra”, ha nem tud a csoportja első vagy második helyén végezni.

Ugyanakkor arra, hogy ott végez a 2023. március 23. és november 21. közötti selejtezősorozatban, régen nem tapasztalt jó esély nyílik. Az első kalapból sorsolták, a Gracenote nevű elemzőcég adatai, valószínűségszámítása szerint 74 százalékos esélye van a továbbjutásra.

Érdekes lesz figyelni már a márciusi két kört is abból a szempontból, mely csapatok rajtolnak a legjobban, melyek tudnak meglepetést szerezni, mely vagy melyek formája esett vissza a világbajnokságon látottakhoz képest, s nem utolsósorban, a katari világbajnokságról lemaradó európai válogatottak közül melyik tud ebben a sorozatban kitűnni.

Ha a csoportokat nézzük, a C, a H és a J jelűben játszottak-játszanak már csütörtökön. A C-ben a legutóbbi kontinensbajnokság két döntőse, az aranyérmes Olaszország és a második Anglia találkozik a nápolyi Diego Armando Maradona Stadionban. A Gracenote körülbelül azonos esélyt ad a csoportból való továbbjutásra kettejüknek (az olaszoknak 78, az angoloknak 77 százalékot), a többieknek pedig lényegesen kevesebbet. Ebből az következik, hogy ez a mérkőzés alapvetően nem befolyásolja a továbbjutást, de a győztesnek ad egy esetleges botlásra plusz lehetőséget. Az ötösben Észak-Macedónia és Málta (egymással játszanak csütörtökön Szkopjében), valamint Ukrajna szerepel még.

A H jelűben hatan vannak, a kazahok már végeztek is Asztanában a szlovénokkal (bár vezettek, a vendégek 2-1-re győztek), ezen kívül a dánok a finneket és a San Marinó-iak pedig az északíreket fogadják. Aligha meglepő, hogy a Gracenote az Eb-elődöntős dánokat biztos favoritnak tartja (88 százalék), ugyanakkor a második helyre nem a legutóbbi Eb-n szereplő finneket, hanem a szlovénokat (46 százalék) várja.

A J-s hatosban a csütörtöki program: Bosznia-Hercegovina–Izland, Portugália–Liechtenstein, Szlovákia–Luxemburg. Az immár a korábbi belga kapitány, a spanyol Roberto Martínez által irányított portugálok az egész mezőnyben a legmagasabb százalékos mutatót kapták esélyeikre: a 96 százalék, némi túlzással, azt jelenti, elképzelhetetlen, hogy ebből a mezőnyből ne lépjenek tovább. A második helyre a Gracenote a bosnyákokat várja (40 százalék).

Pénteken mutatkozik be a B, az E, az F és a G csoport. A B-ben hasonló a helyzet, mint ma az A-ban, a két esélyes egymással játszik, a franciák a tartalékos hollandokat fogadják. (A Gracenote az Oranjét látja picivel jobbnak, 86 százalék a vb-ezüstérmes Kékek, 87 pedig a hollandok mutatója.) A másik párban a meglepetéscsapatnak vágyó görögök Gibraltár ellen játszanak, idegenben, a biztos három pont reményében. A csoport ötödik tagja Írország.

Az E csoportban Csehország–Lengyelország és Moldova–Feröer-szigetek mérkőzéseket rendeznek, szabadnapos Albánia. Itt is a két esélyes játszik egymással, mégpedig Prágában. A csehek esélyeit 82, a lengyelekét 86 százalékra becsülte a Gracenote.

Az F csoportban az észtek a szabadnaposok, ellenünk készülnek a hétfői, osztrákok elleni bemutatkozásra. Az első körben Ausztria Azerbajdzsánnal, Svédország pedig Belgiummal játszik. A belgák generációváltás előtt állnak, talán nagy csatára kényszerülnek majd a svédekkel és az osztrákokkal. A Gracenote szerint nem lesz nagy gondjuk (88 százalék), s mögttük a svédek (58 százalék) lesznek a másodikok.

Szombaton három csoport mutatkozik be, az A, a D és az I. Az A csoportban a skótok a ciprusiakkal kezdenek, s lesz egy rangadó: Spanyolország–Norvégia. Az északi válogatott nem jutott ki a vb-re, de nagyon izgalmas, erős csapata van, a kontinens talán leggólerősebb csatárával, Erling Haalanddal és a játékmester Martin Ödegaarddal. Georgia válogatottja tartozik még ide. A Gracenote a spanyolokban nem kételkedik (90 százalék), a második erőnek tartott norvégokat talán kicsit lebecsüli (44 százalék).

A D csoportban az örmények a törökökkel játszanak, a horvátok pedig a walesiekkel, utóbbi két csapat az előző Eb selejtezőin egyaránt a magyarok csoportjában szerepelt. A csoport ötödik tagja Lettország. A Gracenote a vb-bronzérmes horvátok (90 százalék) és a walesiek (53 százalék továbbjutására tippel, de nem lenne meglepő, ha a brit csapatnak meggyűlne a baja a törökökkel.

Az I csoportban a svájciaknak kiváló esélye van (90 százalék), ez a játékerőjük mellett annak is tulajdonítható, hogy nem panaszkodhatnak a sorsolásra. A románoké a második legmagasabb érték, de csak 42 százalék. A szombati nyitónap párosítása: Fehéroroszország–Svájc, Izrael–Koszovó, Andorra–Románia.