Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Mezey György szerint megmagyarázhatatlan az angolok legyőzése, és ezt el is magyarázza

Infostart
2022. június 20. 17:26
Az egykori sikerkapitány szerint az eddig megjelent szakmai elemzések csak "íróasztali rémálmok".

Szinte megmagyarázhatatlan focicsodának nevezi Mezey György azt a meccset, amelyen a magyar labdarúgó-válogatott idegenben 4-0-ra legyőzte Angliát a Nemzetek Ligájában. A mesteredző az Origón megjelent írásában bemutatja Marco Rossi és Szalai Ádám szerepét, s azt is elmondja, miért jár tévúton az, aki szerint az angoloknak nem is volt fontos a Nemzetek Ligája sorozat.

Az egykori sikeredző szerint ami Wolverhamptonban történt, szakmailag megmagyarázhatatlan, úgy véli, erőlködés minden olyan magyarázat, amely megpróbálja taktikai-szakmai megoldásokkal bemutatni a magyar győzelmet, de szerinte ezek nem mások, mint "íróasztali rémálmok".

"A magyar futball megérdemelte ezt a ritkán előforduló kiugró sikert. Rengeteget áldoztak már imádott sportágunkra, s most a sors méltón válaszolt Angliában" – kezdi saját magyarázatát az elmagyarázhatatlanról, és azt írja, mára világszínvonalú infrastruktúrával rendelkezünk, a hátország kiépült, és óriási erőfeszítéssel halad az utánpótlás-tömegfutball létrehozása is. Ugyanakkor a volt kapitány úgy véli, a mostani és mindenkori siker egyik fő tényezője a szövetségi kapitány munkássága.

"Marco Rossi megtalálta a legharmonikusabban összeillő válogatottat, amelynek játékát Szalai Ádám finom érzékkel irányítja a pályán.

Jók az arányok a védekezés, az előkészítés és a befejezések egységében" – írja Mezey György, és hozzáteszi, nincs bekkelés, de ész nélküli előre zúdulás sem, valamint nem látunk erőltetett befejezéseket sem. "A határtalan akarás, a bénító gátak nélküli játékszabadság kölcsönös megbecsülésen és tiszteleten alapul a játékosok és a felkészítők között. Mindezek feltételei a sikernek" – véli a szakember.

Az ellenfelek motiválatlanságága kapcsán idézi a belga Kevin de Bruynét vagy a horvát Luka Modricot, akik szerint felesleges és megterhelő a Nemzetek Ligája tíz nap alatt lejátszott négy mérkőzése, de szerinte csak a csúcson lévő vagy a csúcsokat már megjárt futballistáknak lehet valóban nyűg az új sorozat, rajtuk kívül a többség számára a kiemelkedést éppen ezek a lehetőségek adják, és éppen ezért nem lehet egyetérteni azokkal, akik a magyar csapat győzelme után azon fanyalognak, hogy az angolokat nem érdekelte ez a sorozat.

A játékosok közül külön kiemelte Szalai Ádám szerepét, aki a kapitányi utasításokat finomhangolja a pályán, a társai is elismerik, s irányítóként elfogadnak. "Lehet, hogy mindez kevéssé látványos, de ha megkérdeznénk a csapat játékosait, biztosak lehetnénk abban, hogy Szalai Ádám nélkül ez a válogatott nem tartana ott, ahol" – írja Mezey György.