Nyitókép: Pixabay

Váratlanul lemondott a MOB elnöksége

Infostart
2020. június 7. 19:20
A Magyar Olimpiai Bizottság a mostani különleges helyzetre reagálva június 20-án tartja meg tisztújító közgyűlését, s a szabályok szerint 10-ig még bárki pályázhat az elnöki posztra és az elnökségi tagságra - írja a Nemzeti Sport.

A portál azt írja, hogy különösebb felhajtás nélkül, mondhatni, csendben mondott le nemrégiben a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége. A Kulcsár Krisztián vezette testület így próbál megoldást találni az elhalasztott tokiói olimpia okozta zavaros helyzetre.

A szervezet jelenleg még érvényben lévő alapszabálya úgy rendelkezik, „a Nyári Olimpiai Játékok befejezését követő 90 napon belül, de legkésőbb a tárgyév december 31-ig tisztújító közgyűlést tart”, azaz nem számol olyan kivételes esettel, mint a mostani.

A portál idézi Szabó Andrást, a MOB kommunikációs vezetőjét, aki úgy fogalmaz, hogy "a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének tagjai közös elhatározással hozták meg azt a döntést, hogy lemondanak, mert a jelenlegi körülmények között ez tűnt a legkézenfekvőbb megoldásnak.

"Azért tartjuk meg már most és nem az esztendő második felében a tisztújítást, hogy a következő elnökségnek minél több ideje maradjon felkészülni a jövő évre, hiszen az elhalasztott nyári olimpia miatt kihívásokkal teli 2021 előtt áll a magyar sport és ezzel együtt a MOB.”

A portál megkereste Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt, aki megerősítette, hogy feltételezhetően a tokiói nyári játékok elhalasztására való tekintettel és a további zavartalan olimpiai felkészülés érdekében – igazodva az eredetileg tervezett ciklushoz, és figyelembe véve a kialakult rendkívüli helyzetet – tartja meg most a MOB a tisztújító közgyűlését.

Az államtitkár vélemánye szerint a MOB sikeres munkát végzett az elmúlt három évben, Hozzátette, a Magyar Olimpiai Bizottság mint sportköztestület független szervezet, saját hatáskörben dönt vezető tisztségviselői és testületei megválasztásáról, azzal kapcsolatban az Emmi sportért felelős államtitkársága nem nyilvánít véleményt.