Nyitókép: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Tisztázták, mi nem számít kezezésnek a futballban

Infostart
2020. április 11. 19:39
Az IFAB (International Football Association Board), a labdarúgás szabályalkotó testülete bejelentette a kezezés szabályának a 2020–2021-es szezonra vonatkozó változásait. Figyelmeztetett: „ha egy esemény mérlegelést igényel, akkor az elvárás, hogy a játékvezető a pályán döntsön”.

A testület nyilatkozatot adott ki a játék szabályainak változásairól és amennyiben szükségesnek vélte, bizonyos szituációk, például a kezezés további pontosításáról.

Utóbbi különösen sok vitát váltott ki a felfüggesztett szezonban. A vétlen kezezéssel kapcsolatban írja: „A támadó játékos véletlen kezezését csak akkor kell büntetni, ha az azonnali gólt eredményez, vagy a játékosnak és/vagy csapatának egyértelmű lehetősége nyílik gólt szerezni” (Azaz a kezezés után a labda csak rövid távolságra jut és/vagy kevés átadás követi).

A közlemény kitér arra, hogy a kezezés szempontjából a kar a hónalj alatti részig számít. Ez a pontosítás azt jelenti, hogy néhány olyan eset, amelyet annuláltak a mostani idényben, a jövőben érvényesnek ítélhető.

A VAR használata szintén kiváltott vitákat, ezért az IFAB egyértelművé teszi, hogy a játékvezetők döntenek a technológia használata után. Ez ellentétes a Premier League gyakorlatával, ahol átruházták a döntést a VAR-szobában tevékenykedő játékvezetőkre. A döntést ellenben a játéktéren tartózkodó bírónak kell meghozni.

Nem változott a lesszabály, illetve a les megítélése, de az IFAB határozott célja, hogy továbbra is vizsgálja a szabálymódosítás, illetve -finomítás lehetőségét a támadófutball, a minél több gól érdekében.