Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Két magyar képviselte Közép-Európát az egyik legnagyobb kutyaszánversenyen

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2019. április 22. 13:21
Idén két magyar indult a világ egyik leghíresebb kutyaszános sarkvidéki túráján, a Fjällräven Polaron. Varga Dávid és Kitlinska Anna 92 ország 2183 jelentkezője közül került be az expedíció résztvevői közé.

A körülbelül 300 kilométeres túra a norvég Tromsø környékétől indult, és a svédországi Kiruna városánál ért véget – mondta az InfoRádiónak Varga Dávid. Az expedíción Kitlinska Annával ketten képviselték Magyarországot, sőt egész Közép-Európából is csak ők érkeztek a versenyre.

Átlagosan 60-70 kilométert haladnak naponta, első nap 80 kilométert kellett menetelniük, ez volt a leghosszabb szakasz, ráadásul a felfelé menet is sok volt – emelte ki a sportoló, hozzátéve: ilyenkor a versenyzők gyakran leugranak a szánról és futnak mellette, azzal is könnyítve a kutyák terhén.

Varga Dávid elárulta: reggel 5 és 6 között kelnek, majd három órájuk van elkészülni, ekkor megetetik és levetkőzteti a kutyákat, bepakolnak a szánba és megreggeliznek.

„Hihetetlen élmény”

– értékelte a versenyt a sportoló. „A kutyák nagyon barátságosak” – tette hozzá. Alaszkai huskey-kkal dolgoznak, a futamokra a leggyorsabban futó és legjobb természetű kutyák párosításából születő kutyákat szánják. A túra résztvevői 6-6 kutyát kapnak, amikkel viszonylag szoros kapcsolat alakul ki – mondta Varga Dávid. „Azért élnek, hogy futhassanak és húzhassák a szánt, az ember látja is a tekintetükön, hogy mennyire boldogok ilyenkor” – fogalmazott.

Szép idő volt, de a sportoló kicsit sajnálta, hogy nem tapasztalhatta meg, hogyan teljesítene viharban. Az első este pedig az északi fényt is látták. Varga Dávid szavazatok alapján kerülhetett be a versenyzők közé, világszinten a harmadik legtöbb voksot kapta. „Nagyon hálás vagyok, mert életem legszebb napjai voltak ezek” – jegyezte meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Két magyar képviselte Közép-Európát az egyik legnagyobb kutyaszánversenyen
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást