Litauszki Róbert kitálalt az Újpest azeri vereségéről

Infostart
2018. július 14. 17:48
Az Újpest rutinos hátvédje „beleállt”, és szokatlan őszinteséggel elmondta, hogy szerinte milyen amatőr hibák vezettek a lila-fehérek azeri vereségéhez.

Az Újpest 3–1-es vereséget szenvedett az azeri Neftci otthonában az Európa-liga-selejtező első mérkőzésén – a kudarc okairól Litauszki Róbert csapatkapitány a Nemzeti Sportnak beszélt.

"Szeretném szakmailag értékelni a mérkőzést, de egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni a történtek hátterét" - kezdte Litauszki, aki szerint "pontosan olyan eredményt értünk el, amilyet ilyen amatőr, ideálisnak távolról sem nevezhető körülmények között lehetséges".

"Kilenc évet várt a csapat arra, hogy újra a nemzetközi porondon szerepelhessen, erre a klub menedzsmentje – hangsúlyozom, nem Roderick Duchatelet tulajdonosról, hanem az itteni vezetőkről beszélek – hibát hibára halmozott, és csak azzal foglalkozott, hogy minél olcsóbban kihozza ezt az utazást" - mondta a hátvéd, felsorolva, milyen, a felkészülést és a meccset nehezítő körülmények voltak.

  • Neki kedd éjszaka szóltak a klubból, hogy valami gond van a vízumával, amelyet nem intéztek el megfelelően, ezért itthon kell maradnia. Végül - próba-szerencse alapon - mégis mehetett a csapattal.
  • Olyan harmincfős kisgéppel mentek, amelynek kétszer le kellett szállnia üzemanyagért, és lényegében az egész nap elment az utazással, a hajnali indulás után helyi idő szerint este nyolckor érkeztek meg. Nem kaptak rendesen enni sem, csak szendvicset.
  • A késői érkezés miatt nem tudtak edzeni a meccs előtti napon.
  • Litauszkinak a reptéren kellett várakoznia, hogy a helyi konzul segítségével elintézzék az ügyét. "Éjjel fél kettőre értem a szállodába, nem ettem, nem ittam, és amíg a többiek aludtak, addig tartottam magamnak átmozgató edzést". (Két afrikai Újpest-játékost, Alassane Diallót és Obinna Nwobodót pedig hazaküldték, mert nem kaptak vízumot.)
  • A mérkőzés napján a 90 százalékos páratartalom miatt inkább nem mentek ki edzeni, az többet ártott mint használt volna.

Hozzátette: "Talán a kapusunk sem követett volna el olyan hibákat, ha normális körülmények között készülhetünk. Csak szenvedtünk egész meccsen, a testünket kellett megerőszakolni a pályán".

A lap kereste a klub sajtóosztályát, de nem reagáltak.