Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Georges Leekens keményen üzent a panaszkodó magyar futballistáknak

InfoRádió
2018. április 20. 19:06
Az elveszített felkészülési mérkőzésekről és a kevés játéklehetőséget kapó labdarúgókról is beszélt a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Nemzeti Sportnak. Georges Leekens továbbra is bízik magában, és úgy véli, jó úton halad a nemzeti tizenegy.

Nincs értelme a rossz játékot jónak beállítani – mondta a Nemzeti Sportnak adott interjúban Georges Leekens, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Kazahsztán ellen 3-2-es és a Skócia ellen 1-0-s vereségekről. A belga szakember szerint Kazahsztán ellen gyengén teljesítettek a játékosok, de már azon a találkozón is látott biztató jeleket, mert a kezdeti hibák után a futballisták nem adták fel, sokat tettek az egyenlítésért, amely végül nem jött össze. A szakvezető úgy érzi, most még abban a szakaszban van a nemzeti együttes, amikor nagy árat fizet a hibákért, de Skócia ellen már jobban szerepelt a válogatott.

Georges Leekens hangsúlyozta, hogy

a felkészülési meccseken nem az eredmény a legfontosabb, a kísérletezés és a gyakorlás miatt van szükség ezekre a találkozókra.

Hozzátette: Magyarország jelenleg az 50. helyen áll a FIFA világranglistáján, a cél, hogy ebből a pozícióból felfelé mozduljon el. "Mindent megteszünk a fejlődésért, ezért azonban sokat kell dolgozni, de ez nem megy egyik pillanatról a másikra" – tette hozzá a belga szakember.

Leekens biztos benne, hogy jó úton halad a magyar válogatott,

mert a játékosok képesek keményen dolgozni. Kiemelte, hogy amikor Telkiben együtt készültek, látta rajtuk az elszántságot, a szenvedélyt. A szövetségi kapitány hangsúlyozta, a lényeg, hogy a játékosok remek közösséget alkossanak, mert csak olyan futballistákkal léphetnek előre, akik mindig szívesen jönnek a válogatottba.

A szakvezető arról is beszélt, hogy a nemzeti együttesnél határozott szabályok vannak, senkinek sem garantálja a játéklehetőséget, de azt igen, hogy az edzéseken a játékosok bizonyíthatnak, és csak rajtuk múlik, hogy pályára lépnek-e, ez alól senki sem kivétel. Georges Leekens hangsúlyozta, hogy

akinek ez a rendszer nem tetszik, szóljon, és akkor a jövőben nem számítanak rá.

A szakvezető azt szeretné, ha minden cserejátékos csalódott lenne, ez az érzés azonban a még keményebb munkára ösztönözze.

A szövetségi kapitány szerint a legnagyobb futballisták nem sértődnek meg, amikor esetleg háttérbe szorulnak, hanem még keményebben dolgoznak, és egészen addig küzdenek, amíg vissza nem szerzik a helyüket. Nem zavarja, ha a futballisták a kevés játékperc miatt kritizálják. A tréner elmondta, hogy korábban belga szövetségi kapitányként akár a szünetben is képes volt lecserélni Eden Hazard-t, miután a klasszis gyengén futballozott Törökország ellen.

Georges Leekens a júniusi Fehéroroszország és Ausztrália elleni felkészülési meccsekről azt mondta, arra kéri a kerettagokat, hogy a bajnokságok befejezése után ne álljanak le, maradjanak edzésben, mert erőnlétileg és mentálisan is megfelelő állapotban kell lenniük ahhoz, hogy valóban építhessék a csapatot, és kísérletezhessenek a két találkozón. Hozzátette: bízik benne, hogy több olyan játékosra is számíthat, akit a két márciusi meccsen nem próbálhatott ki.

A szakvezető elmondta, hogy

a magyar együttesnek az Ausztrália elleni találkozó lesz az utolsó lehetőség a gyakorlásra a szeptemberi tétmeccsek előtt, ezért a magyaroknak is fontos lesz az a kilencven perc.

Georges Leekens hangsúlyozta, hogy a válogatott keret ajtaja mindenki előtt nyitva áll, és bízik benne, hogy júniusig feltűnik egy-két játékos, akiről most még nem is sejti, hogy erősítést jelent

A szövetségi kapitány arról is beszélt, hogy

aki stabil válogatott akar lenni, annak a klubjában is játszania kell.

Néhány hónapig ülhet valaki a padon, de tovább nem, mert annyira kiesik a ritmusból, hogy a nemzeti együttesben sem lesz képes a maximumot nyújtani. Hangsúlyozta, hogy a válogatott keretében számításba vehető labdarúgók ötven százaléka nem jut rendszeresen játéklehetőséghez a klubjában. Az ilyen játékosoknak azt javasolja, hogy keressenek olyan klubot, ahol több lehetőséget kapnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Georges Leekens keményen üzent a panaszkodó magyar futballistáknak
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást