Emberölés gyanújával nyomoznak Davide Astori halála ügyében

Infostart / Dénes Tamás
2018. március 5. 18:10
Hogyan halhatott meg egy egészséges, állandó orvosi felügyelet mellett sportoló, életerős válogatott futballista? Még mindig ezt kérdezi mindenki, talán leginkább önmagától, az olasz futballban. Davide Astori tragédiája még a parlamenti választások ellenére is uralja Itáliában a hírműsorokat.

Az 1987-es születésű válogatott futballista Bergamo közelében született, Milanellóban, az AC Milan korosztályos csapataiban nevelkedett, mások mellet Franco Baresi „szárnyai” alatt. Huszonegy éves koráig volt a piros-feketék játékosa, az akkoriban éppen az Ancelotti-korszak legszebb éveit élő első csapatba nem tudott bekerülni, ezért a klub kétszer is kölcsönadta. 2008-ban átigazolt a Cagliarihoz, amelynek tagjaként nyolc évet töltött, igaz, közben az AS Romában is játszott egy idényt, illetve utolsó, a szárdoknál töltött szezonjában már kölcsönjátékosként a Fiorentinát erősítette. 2016 nyarán végleg megvette a firenzei klub, amely Andrea della Valle, az egyesület első embere szerint éppen a napokban hosszabbította volna meg kontraktusát.

Astori pályafutásának legszebb évei 2010 és 2017 közé estek,

akkor játszott a válogatottban. Részt vett a 2013-as Konföderációs Kupán, ott szerezte egyetlen gólját.

Szombat este Udinében, a csapattársaival közösen készült a másnapra tervezett bajnoki mérkőzésre, Marco Sportiellóval, a kapusukkal videojátékot játszott az egyik szobában. Sportiello – akit később ki is hallgattak a rendőrök – látta őt élve utoljára.

Reggel, amikor a csapat a szokásos közös reggelihez készülődött, a társak értetlenkedve tapasztalták, hogy Astori nem ment le. Telefonáltak neki, a szobaajtón dörömböltek, egyikre sem érkezett válasz. Akkor betörték az ajtót, még mielőtt a személyzet odaért volna – ám már későn érkeztek.

Az orvosi vélemények szerint a halálát szívroham okozta. A rendőrség hivatalból vizsgálatot indított, ami nem jelenti azt, hogy idegenkezűség felvetődött volna, de

hivatalból emberölés gyanújával indult az eljárás.

Antonio Di Nicolo udinei nyomozó szerint a boncolásig nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy mi is történt. (Annak ellenére sem, hogy az orvosi vélemények egybehangzók.)

Alfonso Di Nicola, a Napoli csapattorvosa arról nyilatkozott az olasz médiában, hogy egyetlen más országban sem tesznek annyit a hasonló esetek elkerülése érdekében, mint Olaszországban. „A szabályok szerint minden két esztendőben köteles minden egyesület EKG-viszgálatot és stressztesztet is elvégeztetni a játékosaival. De a legtöbb klub, de lehet, hogy az összes, még gyakrabban, évente is elvégezteti ezeket” – mondta.

Hasonló eset az olasz futballban a mostanit megelőzően 2012 áprilisában, egy B-osztályú mérkőzésen történt, Piermario Morosini, a Livorno játékosa hunyt el. Tragikus egybeesés, hogy az az eset után Astori nyilatkozott elsőként, hogy nem elég elhalasztani a mérkőzéseket, együtt kell csendben emlékezni „Marióra”.

Davide Astori boncolására kedden kerül sor, majd a holttestet a covercianói edzőközpontba viszik szerdán.

A búcsúztatást csütörtökön, a firenzei Santa Croce Bazilikában tartják.

Az olasz futball rengeteg reflektorfényben lévő és kevésbé ismert szereplője is kifejezte részvétét a családnak. Astori korábbi firenzei klubtársa, az immár az FC Nantes-ban védő román kapus, Tatarusanu élesen bírálta a francia liga elöljáróit, amiért nem tartottak egyperces gyászszünetet az elhunyt olasz futballista tiszteletére. Az angol szövetség ellenben jelezte, hogy a március 27-i londoni angol–olasz válogatott mérkőzés előtt megemlékeznek majd a csapatok az elhunytról. Az UEFA bejelentette, hogy a héten egyperces gyászszünetet tartanak minden Bajnokok Ligája- és Európa Liga-mérkőzés előtt Davide Astori emlékére.