Darabokban kelt útra az Atlanta Falcons magyar madara

Infostart
2017. február 15. 13:45
Úton van az Egyesült Államokba az észak-amerikai profi futball-ligában szereplő Atlanta Falcons új stadionjához készülő madárszobor - mondta az InfoRádióban az alkotás tervezője. Szőke Gábor Miklós hozzátette, a szobrot júniusra állítják fel.

Múlt szerdán pakolták konténerekbe a Sólyom alkatrészeit. Jelenleg Németországban lehet, onnan hajóval megy Atlantába, március közepére fog odaérni – jelezte Szőke Gábor Miklós.

„A szobor azon részei, amelyek most kimentek körülbelül 30 tonnásak. Csomagolással, konténerekkel, raklapokkal együtt 40. Atlantában még hozzájönnek a betonemelvény alkotóelemei. A bronzlabda, a Sólyom belső váza, a tollazatához lemezek és a szobor előkészített, félkész állapotban indultak most útnak.”

A szobrászművész hozzátette, vannak olyan részei, amelyek már össze vannak hegesztve, például a feje meg a tollazat egy része.

Több tízezer alkatrészről van szó, ami becsomagolva, dobozolva elindult.

„Izgalmas kihívás az összeszerelése is. A magyarországi munkafázis lezárult, egy-két hét várakozás, amíg megérkeznek a konténerek. Március közepétől aztán nagyjából 2,5-3 hónap van az összeszerelésre a június elejei stadion átadásig.”

A tervezés, a statika, a fizikai megvalósítás, majd a logisztika két évig tartott – mondta el Szőke Gábor Miklós.

„Kimegyünk, darukat bérlünk, több mint harminc embert kell kivinni. Meg kellett tervezni a világítást és a felületkezelést is, mindez két évet vett igénybe.”


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Darabokban kelt útra kelt az Atlanta Falcons magyar madara
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást