A Kossuth téren tüntettek a Népszabadság felfüggesztése miatt

Infostart
2016. október 8. 18:49
Szombat este a Népszabadság szimpatizánsai tüntettek a lap felfüggesztése miatt a Kossuth téren. A civilek által szervezett megmozduláshoz csatlakoztak a szerkesztőség munkatársai közül is néhányan.

A lapot kiadó Mediaworks szombat délelőtt fél tízkor közölte az MTI-vel közleményében, hogy felfüggeszti a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig azért, hogy "valamennyi érintett ezen kiemelt feladatra tudjon koncentrálni". A kiadó a lépést gazdasági szükségszerűséggel indokolta, s a lap ártal termelt veszteségre hivatkozott.

A dolgozók ugyancsak szombat délelőtt értesültek az eseményekről, nem tekinthettek bele céges levelezésükbe sem. Murányi András főszerkesztő sem értesült a lépésről korábban, mint elmondta, egy rokona telefonhívásából tudta meg az információt. Murányi a nap folyamán tárgyalt a kiadó vezetőivel, s úgy fogalmazott, szándéka szerint egyben tartaná a szerkesztőséget. Tárgyalásaival kapcsolatban úgy fogalmazott, mutatkozik némi kompromisszum. Célja, mint elmondta, hogy továbbra is minden platformon (értsd: nyomtatásban és online) is megjelenjen a Népszabadság.

Az index.hu arról írt, hogy „szinte biztosak a dolgozók a Népszabadság teljes megszűnésében, és abban, hogy a lapot birtokló cég már nem az osztrák Pecina, hanem Fideszhez közeli kör tulajdona. A puccsszerű változásról a főszerkesztő is az utolsó utáni pillanatban értesült.”

A Népszabadság facebook-oldalán a lap dolgozói első gondolatuk alapján puccsnak nevezték a történteket, s tájékoztatták a nyilvánosságot, hogy ők is csak a közlemény kiadása után értesültek a drasztikus lépésről. Egyelőre a lap munkatársai nem tudják, mi lesz a munkaviszonyukkal, meddig tart, s az előbbiekből következően meddig kapnak fizetést.

A nol.hu, a Népszabadság internetes portálja a közlemény kiadásának időpontjától elérhetetlenné vált, majd a Mediaworks kommünikéje volt rajta olvasható, magyar és angol nyelven.

A kormány kizárólag gazdasági döntésként tekint arra, hogy a Mediaworks kiadó szombattól felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő megjelentetését. Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szombaton, az MTI-nek nyilatkozva elmondta, a Népszabadság önmagában 5 milliárd forintos veszteséget halmozott fel az utóbbi években és "semmiképpen sem szeretnék a sajtószabadságot megsérteni még azzal sem, hogy beleszólnánk egy kiadó döntésébe". Kiemelte, a sajtószabadság igazi megsértését az jelentené, ha a kormány beavatkozna egy médiatulajdonos döntésébe.

"A magunk részéről az MSZP tiltakozását megértjük, hiszen a lap évtizedeken keresztül az MSZP tulajdonában volt, de nemrégiben eladták" - tette hozzá Tuzson Bence, arra reagálva, hogy a szocialisták tüntetést szerveznek szombat estére a Népszabadság szerkesztősége elé.

Az ellenzéki pártok mindegyike a sajtószabadság elleni támadásnak vélte a Népszabadság felfüggesztését. Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke sajtótájékoztatóján kiemelte, a Népszabadság az elmúlt 25 évben az ellenzéki újságírás egyik legmeghatározóbb orgánuma volt és szombaton "gyakorlatilag lekapcsolták", amire nem lehet indok a veszteségesség.

A Demokratikus Koalíció nemzetközi fórumokhoz fordul a Népszabadság felfüggesztése miatt; többek között az Európai Uniót, az Európa Tanácsot, az EBESZ vezetőit, valamint a nemzetközi sajtó képviselőit is tájékoztatják a történtekről - jelentette be Gréczy Zsolt, a párt szóvivője.

A Fidesznek kell bizonyítania, hogy nincs köze a Népszabadság bezárásához, ellenkező esetben úgy vesszük, hogy "levadászták a lapot és brutálisan kivégezték" - mondta Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

Az MSZP ugyancsak este hat órára a Futó utcába, a Mediaworks székháza elé szervezett tüntetést. Molnár Gyula pártelnök úgy fogalmazott, "ma a Népszabadság, holnap a többi újság, utána a politikai pártok, és akkor ennek az országnak vége lesz". Az ellenzéki politikus mintegy száz demonstráló előtt felszólalva elmondta, arra készültek, hogy október 23-án, 1956 hatvanadik évfordulóján lehet majd nemzeti minimumról beszélni, arról, miként lehet az országot kivezetni a kátyúból, a mai nap azonban világossá tette: nincs lehetőség semmilyen egyezkedésre.

A Kossuth téren, a sajtószabadságért Facebook-csoport szervezte rendezvényen részt vett a lap szerkesztőségének több munkatársa is, valamint a tömegben több sajtóorgánum újságíróit, ellenzéki politikusokat is látott az MTI tudósítója. A résztvevők megtöltötték a tér közepét.

Többen skandálták, hogy "Népszabadság", "Demokráciát", "Disznóság", "Nem hagyjuk", "Orbán, takarodj", illetve "Szabad ország, szabad média".

Hargitai Miklós, a szerkesztőség munkatársa, a Sajtószakszervezet helyi alapszervezetének vezetője elmondta: a szombati ügyeletre kollégáit már nem engedték be az épületbe. "Ez mindent elmond arról, mennyire volt ez gazdasági döntés" - jegyezte meg.

A lap felfüggesztése mintegy nyolcvan embert érint. "Fogalmam sincs mit fogunk csinálni" - fogalmazott Hargitai Miklós, hozzátéve: egyelőre a becsomagolt személyes holmijukhoz sem férnek hozzá.

Este ajánlatot tett a Mediaworks a Népszabadság szerkesztőségének - közölte a kiadó az MTI-vel. A felek megállapodtak: vasárnap folytatják az egyeztetéseket az üzemi tanács és a szakszervezet bevonásával.

Közleményük szerint szombaton a Mediaworks menedzsmentje azonnali egyeztetést kezdeményezett a Népszabadság felfüggesztésével és újraindításával kapcsolatban Murányi András főszerkesztővel. A kiadó ajánlatot tett, mely szerint a Mediaworks haladéktalanul tárgyal a lap finanszírozásáról vagy újraindításáról, amennyiben a szerkesztőség vezetése olyan stratégiát és üzleti tervet tesz le az asztalra, amely alapján biztosítható a hosszú távú gazdaságos működés.

A Népszabadság főszerkesztője ismertette a menedzsmenttel a szerkesztőség álláspontját, amely szerint a szerkesztőség határozott célja, hogy "együtt maradjon, kizárólag az eddigi, független szakmai minőséget állítsa elő". Hogy ez lehetséges-e és milyen formában és konstrukcióban, arról tovább egyeztetnek a felek - olvasható a Mediaworks közleményében.