Együtt kocsmáztak az osztrák és a magyar szurkolók

Infostart
2016. június 14. 09:17
Nem lesz különleges készültség a magyar-osztrák mérkőzés alatt Bordeaux-ban, mivel a hatóságok azt nem számítják a kockázatos események közé – mondta az InfoRádiónak a megyei prefektúra sajtóosztályának munkatársa.

A helyi sajtóban is megjelent fényképek szerint az osztrák és a magyar szurkolók egy része már hétfőn megérkezett az Atlanti-óceántól mintegy 50 km-re fekvő városba, békésen, gyakran azonos kocsmákban söröztek, és még városnézésre is futotta idejükből.

„A rendőrség megtette a szokásos intézkedéseket a stadion környékén, illetve a városközpontban, de nem számítunk különösebb rendbontásra. Futballhuliganizmus szempontból a magyar-osztrák mérkőzés nem tartozik a kockázatos események közé” – ecsetelte a hatóságok készültségi szintjét Sophie Billa, a Bordeaux-i székhelyű, a kormányt helyi szinten képviselő Gironde megye prefektúrájának egyik szóvivője.

Hétfőn teljesen békés volt az élet Bordeaux-ban, szurkolókhoz köthető rendbontásról nem érkezett hír, mondta Sophie Billa, hozzátéve, hogy információik szerint a focirajongók zöme kedden, néhány órával a mérkőzés előtt érkezik meg repülővel, illetve autóbusszal. Ami a repülőket illeti, a Bordeaux-Mérignac repülőtér egyik munkatársa kérdésemre elmondta, hogy a keddre meghirdetett országos tiltakozások valószínűleg nem zavarják majd meg a magyar szurkolók érkezését, a légiirányítók és a földi kiszolgáló személyzet ugyanis dolgozik, csak az Air France légitársaság pilótáinak egy része sztrájkol.

Az utasokat a reptérről a városba szállító buszsofőrök is dolgoznak, az egyetlen bizonytalan kérdés az, hogy mekkora szintű lesz a sztrájk a villamosvezetők körében. Ezzel kapcsolatban a Sudouest című regionális napilap egyik munkatársa kérdésemre elmondta: információik szerint a városvezetés mindent megtesz azért, hogy a szurkolók zavartalanul eljuthassanak a 18 órakor kezdődő mérkőzésre, ezért ha lesz is munkabeszüntetés a városi tömegközlekedésben, az a stadiont kiszolgáló járatokat biztosan nem fogja érinteni.

Presztízskérdésről van ugyanis szó - ezt már én teszem hozzá -, a közel 250 ezres lélekszámú, az ország egyik legszebb és leggazdagabb, a nagypolgári jelleget leginkább magán viselő, ettől egyébként kissé ridegnek tűnő város polgármestere ugyanis nem más, min Alain Juppé egykori miniszterelnök, a jobboldali Republikánusok egyik legesélyesebbnek tartott államfő-jelölt aspiránsa. Politikai karrierje szempontjából tehát egyáltalán nem mindegy, hogy az általa vezetett település miképpen „szerepel” az Európa-bajnokságon.

Végül álljon itt egy talán hasznos tanács a Franciaországba utazó focirajongóknak: az elmúlt napok eseményei azt mutatják, hogy francia fiatalok csoportjai rendszeresen bosszantják a külföldi szurkolókat, és verekedéseket provokálnak. Az ilyen helyzeteket érdemes elkerülni, ha ugyanis kitör a csetepaté, a rendőrség nem nézi, hogy ki volt a kezdeményező, a jelenlegi feszült helyzetben gondolkodás nélkül vágják a randalírozók közé a könnygázbombát, és a gumibotokat sem restek használni.

Ha egy verekedés mégis elkerülhetetlennek bizonyul, mert például védekezni kell, érdemes az eseményt videóra venni, ez később az esetleges előállításoknál hasznos lehet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nem lesz különleges készültség a magyar-osztrák meccsen
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást