A magyar kajak-kenu 75 éve az Allee-ban

InfoRádió
2016. május 6. 18:24
Különleges interaktív kiállítás nyílt a Magyar Kajak-Kenu Szövetség 75. születésnapja alkalmából az Allee bevásárlóközpontban "Azért a víz az út" címmel. Az egyik főszervező, Dónusz Éva olimpiai bajnok kajakozó beszélt a kiállításról az InfoRádiónak. Az Allee bevásárlóközpontban látható sportágtörténeti kiállításról többet is megtudhatnak az InfoRádió Víztükör című magazinműsorában szombaton délután fél hattól.

Öt esztendővel ezelőtt a szövetség ugyanitt ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját, most azonban nem egy hagyományos tárlat, hanem igazi különlegesség fogadja majd a sportág iránt érdeklődőket.

„Szerettünk volna különlegeset alkotni, és szerettük volna a gyerekeket megnyerni a sportág számára, népszerűvé tenni a sportot egy kis medencével, indián kenuval és a reality show-val” - számolt be a kiállításról Dónusz Éva olimpiai bajnok kajakozó.

Hozzátette: természetesen a show-ban nem élő delfinek lépnek fel, ez csak egy megjelenített kép róluk.

„A kiállítás másik része a Csónakház, ahová számos ereklyét begyűjtöttünk az egykori és mostani világklasszisoktól. A múltat idézzük ezzel, hiszen olyan tárgyak kerültek itt kiállításra, mint például Varga Ferenc, első olimpiai érmesünk hajója, aki 1957-ben cserélte ezt a hajót" - mondta Dónusz Éva.

Mint mondta ez egy vászontetejű, ragyogó állapotban lévő hajó és személyesen Varga Ferenc szállította ide 91 évesen.

„A hajók és lapátok között szerepel Kolonics Gyuri hajója és lapátja, amit én hoztam el a szülőktől. Nagyon érdekes érzések keringtek bennem, amikor Gyuri dolgai közül válogattam. Az ő részére egy egész vitrint állítottunk föl” -  fogalmazott a kajakozó.

Dónusz Éva azt is elmondta, hogy minden olimpiát megelevenítettek a Csónakházban 1936-tól, bár abban az évben nem voltak magyar érmesek.

„Az események mentén haladva, a teljesség igénye nélkül válogattunk, hiszen nagyon sok olyan ereklyénk van, amit ki tudtunk volna még tenni, de a hely hiánya ezt nem engedte” - tette hozzá.

A Csónakházat, amely május 28-ig tart nyitva, az épület földszinti átriumában találhatják meg az érdeklődők, akik legendás sportolók relikviáit, érmeit, különböző díjait tekinthetik meg, egy külön sarokban pedig a lapátokat és azok fejlődését lehet megcsodálni.

A hajók közül néhány szintén a Csónakházban kapott helyet, de több híres kajak és kenu – mint például a női kajaknégyes londoni, mintegy 11 méter hosszú “aranyhajója” is – felfüggesztve, a légtérben úszik.

A helyszínen közönségtalálkozókat is rendez a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. Május 14-én, 21-én és 28-án olimpiai- és világbajnok versenyzőkkel találkozhatnak majd személyesen a kiállítás látogatói.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A magyar kajak-kenu 75 éve az Allee-ban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást