Hatalmas leégés, ha ezzel a lánggal baj történik!

Infostart
2016. április 20. 18:54
Csütörtökön lobban fel az olimpiai láng Olümpiában. A fáklya hosszú utat jár be augusztus 5-éig, a megnyitó ünnepségig.

Még külön reklámfilmet is készítettek a riói olimpia szervezői tavaly nyáron az olimpiai lángot vivő váltófutásra.

A fáklyát csütörtökön 11 órakor a görögországi Olümpiában Héra istennő 2600 éves temploma előtt egy "papnő" - Katerina Lehou színésznő - korhű jelmezben, a Nap sugaraival, egy fém parabolatükör segítségével gyújtja meg.

A váltófutás röviddel ezt követően meg is kezdődik, jövő szerdáig Athénba ér a staféta, ahol a régi Olimpiai Stadionban adják át az idei játékok szervezőinek, akik eztán repülőre szállnak majd vele.

A brazil hatóságok évek óta készülnek az ország történetének legnagyobb szabású biztonsági intézkedését igénylő eseményre: a láng 20 ezer kilométert tesz meg szárazföldön, és 10 ezer mérföldet a levegőben.

Első hallásra talán a légi szállítás tűnhet a legnagyobb kihívásnak, hiszen különösen veszélyes manőverről van szó – nyílt láng a fedélzeten nem lehet –, ráadásul katasztrofális üzenettel bírna, ha a fáklya 10 ezer méter magasan csöndben kialudna. A szervezők ezért nem egy, hanem legalább három lángot szállítanak egyszerre.

Kifejezetten erre az alkalomra különleges, leginkább a bányászlámpákra hasonlító, zárt tárolót készítenek, amely jól rögzíthető a repülőgép üléséhez. Ezt pedig még a repülőn is azok a különlegesen kiképzett biztonságiak őrzik, akik nem csak rendvédelmi jogosítványokkal rendelkeznek, de alapvető tűzoltói ismeretekkel is bírnak.

A másfél kilós stafétával a májusban kezdődő váltófutás 95 napján 335 várost látogatnak meg, mintegy 12 ezren futnak a lánggal, szövetségi, állami és városi rendőrök és katonák vigyázzák a jelkép útját. Emellett pedig a láng már említett, különlegesen kiképzett őrei felelősek a teljes biztonságért.

Mivel a futás nem tart éjszaka is, csupán napi 10-15 órán keresztül zajlik, éjjel a láng is megpihen, általában egy erődítményként őrzött szállodában. Az őrök ekkor sem hagyják magára a fáklyát és a pótlángokat, legalább három felfegyverzett testőr, pontosabban lángőr virraszt közvetlenül a fáklya mellett.

Ha nappal egy rosszul sikerült váltáskor a fáklya leesne, darabokra törne és a láng kialudna, pillanatokon belül előkerülne egy cserestaféta, azzal a lánggal, amit az Olümpiában meggyújtott tűzzel élesztettek fel, még hónapokkal korábban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az olimpiai láng útja
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást