Lengyelországban is nyert Várhidi Péter csapata

Infostart
2007. október 17. 20:12
A magyar labdarúgó-válogatott 1-0-ra nyert a Lengyelország elleni, idegenbeli barátságos mérkőzésen. Az első félidő óvatos játéka után a második félidőben sokkal jobban futballozott a magyar csapat, s teljesen megérdemelten győzött. Várhidi Péter együttesének legjobbjai Juhász Roland, Vass Ádám és Hajnal Tamás voltak.

Várhidi Péter szövetségi kapitány alaposan megváltoztatta a máltaiakat legyőző csapatát: visszakerült a gárdába Vanczák Vilmos és Hajnal Tamás, s a sérült Szélesi Zoltánt Csizmadia Csaba váltotta.

A lengyeleknél is változott a Kazahsztán ellen szombaton Eb-selejtezőt nyert alaptizenegy: Leo Beenhakker, a holland szövetségi kapitány öt játékosát is visszaengedte klubjába, hogy kipróbálhasson néhány, egy kivétellel lengyel klubban játszó játékost.

Az első játékrész kevésbé látványos játékot, és sok erőlködést hozott. A magyar csapat hadrendje azonos volt a törökök elleni találkozó első 60 percében látotthoz, Feczesin Róbert volt az egyetlen csatár.

Várhidi Péter elképzelése szerint Hajnalnak és Gerának kellett volna bekapcsolódni a támadásokba, de ez nem nagyon valósult meg. A magyarok legveszélyesebb kísérletét Tőzsér Dániel távoli lövése jelentette, noha a labda elkerülte a kaput.

A meglehetősen színtelen lengyelek is elsősorban távoli lövésekkel próbálkoztak. A két legjobbnál Fülöp Márton bravúrja mentette meg a kaput a góltól: előbb Matusiak lövése után a bal felső sarokból piszkálta ki a labdát, majd Duda lövését ütötte a jobb alsó sarok elől szögletre.

A második félidőben mindkét szövetségi kapitány új játékosokkal frissített a csapatán. Eleinte a lengyelek játszott fölényben, de a helyzetekig ők sem jutottak. A kapura a magyar csapat legjobbja, Hajnal Tamás volt a legveszélyesebb.

A 64. percben a tizenhatos vonalán cselezgetett, majd lőtt. Labdája Kie³bowicz lábán megpattant, s onnan a bal kapufa tövére vágódott.

Három perccel később Gera jobbról nagyszerű labdát adott az egyedül kilépő Priskinnek, aki 15 méterről, az őt utolérő védő szorításában kapu fölé lőtt. Lendületbe jött a magyar válogatott. Nem sokkal később egy szöglet után Vaskó Tamás megelőzte a rosszul kilépő Fabiañski kapust, fejese alig kerülte el a jobb felső sarkot.

A másik oldalon Zieñczuk lőtt a tizenhatos vonaláról, alig tévesztette el az irányzékot. De a lengyelek nem játszottak jól, s nem tudták tartani a labdát.

A magyarok ellen jobban futballoztak, mint az első játékrészben. A 80. percben Priskin Tamás a tizenhatos jobb oldalán kapott labdát. Megpróbálta átvenni, ám az ütemet tévesztő Mariusz Jop fejbe rúgta. A nyilvánvaló tizenegyest nem a megszokott ítéletvégrehajtó, Gera Zoltán végezte el, miután néhány perccel korábban lement a pályáról. Hajnal Tamás azonban éppen olyan kifogástalan lövő, mint Gera: a kapust a bal, a labdát a jobb sarokba küldte, 0-1.

A folytatásban Beenhakker cserékkel próbálta felrázni csapatát, de továbbra is a magyar válogatott előtt adódtak helyzetek. Priskin, például, jó helyzetből lőtt mellé. A végén kétszer lőttek a kapu felé a lengyelek is - de ez a mérkőzés a magyar válogatotté volt.

Várhidi Péter együttese eddig fantasztikus őszt produkál: sorrendben az olaszokat és a bosnyákokat legyőzte, majd a törökök elleni vereség után nyert a máltaiak és a lengyelek ellen.