A csehek megalázták a németeket

Infostart
2007. október 17. 23:08
A görög, a cseh és a román válogatott csatlakozott a németek mellé, így a rendező osztrák és svájci csapatét is számítva hat hely már foglalt a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság tizenhatos döntőjében. A csehek megalázó vereséget mértek a németekre, de Joachim Löw csapatánál is rosszabbul járt az angol és a skót legénység.
Versenyben maradtak a szerbek

Az A csoportban a portugál válogatott a találkozó hajrában kiharcolt győzelmet aratott Kazahsztánban. Felipe Scolari eltiltása miatt a segítője, Flávio Teixeira vezette a csapatot - ettől függetlenül alighanem kettejük közös döntése lehetett, hogy a sérült Nuno Gomest az újonc Ariza Makukulával helyettesítsék.

Nagy húzásnak bizonyult: a 190 centis, kongói születésű csatár - egyébként a spanyol Sevilla tagja, de kölcsönjátékosként a portugál Maritimóban futballozik - a 84. percben megszerezte a vezetést. Cristiano Ronaldo a 90. percben növelte csapata előnyét, így már nem számított, hogy a szombaton a lengyel kapuba is betaláló Dmitrij Bjakov is gólt szerzett.

A szerbek is életben tartották továbbjutási reményeiket, miután az utóbbi hónapok gyenge szereplése után szinte megtáltosodtak. A Valencia csatára, a két gólt is szerző Zsigics vezérletével 6-1-re nyertek Bakuban. A belgák nehezen törték fel az örmény védelmet, de aztán egy órányi játék után öt perc alatt két góljukkal eldöntötték a találkozót.

Kazahsztán-Portugália 1-2
Azerbajdzsán-Szerbia 1-6
Belgium-Örményország 3-0
Az állás: 1. Lengyelország 24 (12 mérkőzés), 2. Portugália 23 (12), 3. Szerbia 20 (12), 4. Finnország 20 (12), 5. Belgium 15 (12), 6. Örményország 9 (10), 7. Kazahsztán 7 (12), 8. Azerbajdzsán 5 (10)


A franciák ugrottak a csoport élére

A B csoportban a már kiesett ukrán válogatott fölényes, 5-0-s győzelemmel engesztelte a szurkolóit. Három gólt Makszim Kalinicsenko, kettőt pedig Oleh Huszev szerzett. A nap - beleértve az angolok vereségét is - egyik legnagyobb meglepetését a skót válogatott veresége jelentette.

Alex McLeish együttese 2-0-ra kikapott a teljesen átalakított-megfiatalított grúz válogatottól. A német Klaus Toppmöller együttese az előző hétvégén kikapott Olaszországban - a kapitányt kapust cserélt, Lomaja helyére a mindössze 17 éves Giorgi Makaridzét állította.

Pályára küldte a 16 éves irányítót, Levan Keniát és a mindössze második válogatottságán szereplő, 17 éves Levan Mcsedlidzét. A grúz futball korábbi nagyjai közül senki sem játszott: hiányzott Kaha Kaladze, Levan Kobiasvili, Sota Arveladze, Zura Hizanisvili és Malhaz Aszatiani is.

Nélkülük nyertek az "utódok", méghozzá az ifjak remeklésével. Az egyaránt 1990. márciusi születésű két ifjú közül Makaridze hibátlanul védett, Mcsedlidze szerezte az első gólt. Jól játszott Levan Kenia is, aki csütörtökön, azaz október 18-án ünnepli a 18. születésnapját. A skótoknak a továbbjutáshoz immár le kell győzni a világbajnok olaszokat.

A franciák az utolsó negyedóráig vért izzadtak a csak védekező litvánok ellen Nantes-ban. (A mérkőzést Kassai Viktor vezette.) Thierry Henry azért világklasszis, mert a legnehezebb pillanatokban tudja megmenti a csapatát: három perc alatt két gólt lőtt, s ezzel nagyon közelivé tette válogatottja számára a továbbjutást.

Grúzia-Skócia 2-0
Franciaország-Litvánia 2-0
Ukrajna-Feröer-szigetek 5-0
Az állás: 1. Franciaország 25 (11), 2. Skócia 24 (11 mérkőzés), 3. Olaszország 23 (10), 4. Ukrajna 16 (10), 5. Grúzia 10 (11), 6. Litvánia 10 (10), 7. Feröer-szigetek 0 (11)
Továbbjutottak a görögök, második helyen a norvégok

A C csoportban a címvédő görögök, történetük során először, nyerni tudtak a törökök ellen, s ezzel már kiharcolták a továbbjutást. A második félidőben sokkal veszélyesebben támadtak, mint a hónapok óta gyengén teljesítő török csapat, noha a 90. percben Arda Turan óriási kapufát lőtt. Ám addigra Otto Rehhagel együttese egy helyzetet már kihasznált: Amanatidisz (kicsit lesgyanús akcióból szerzett) góljával végül nyert.

A törökök nehéz helyzetbe kerültek, mivel a Boszniában nyerni tudó norvégok megelőzték őket. Alighanem a két csapat között a november 17-i, oslói, egymás elleni eredmény dönt majd - a továbbjutásról.

A magyar válogatott következő ellenfele, a moldovai válogatott folytatta jó szereplését: nyert Máltán. A kelet-európai gárda az első félidőben, Frunze két, s Bagajev, tizenegyesből lőtt, egy góljával háromgólos előnyhöz jutott. A második félidő a máltaiaké volt, Scerri és Mifsud révén két gólt is szereztek, de egyenlíteni nem tudtak.

Málta-Moldova 2-3
Törökország-Görögország 0-1
Bosznia-Hercegovina-Norvégia 0-2
Az állás: 1. Görögország 25 (10 mérkőzés), 2. Norvégia 20 (10), 3. Törökország 18 (10), 4. Bosznia-Hercegovina 13 (11), 5. Magyarország 12 (10), 6. Moldova 9 (11), 7. Málta 5 (10)


A csehek 3-0-ra nyertek Münchenben

A D csoportban nagy meglepetés a németek súlyos hazai veresége - de ne felejtsük el, hogy Joachim Löw csapata már a múlt szombaton biztosította a helyét a 16-os döntőben. Ezzel együtt a csehek tartalékos összeállításban is nagyon jól játszottak az időnként egy szétesett ificsapatra emlékeztető hazaiak ellen. A gólokat Sionko, Matejovsky és Plasil szerezték.

A mérkőzés után nehéz szabadulni a gondolattól: Oliver Bierhoff, a németek menedzsere éppen a napokban kritizálta az UEFA kiemelési rendjét, kijelentve, nem éri meg a legerősebb kalapba kerülni a sorsoláskor...

Wales nyert, de a vártnál sokkal szorosabb mérkőzést vívott a San Marinó-iak ellen. A ciprusiak közelebb álltak a még nagyobb bravúrhoz, mert a 90. percben még vezettek az írek ellen. Finnan ugyan egyenlített, de a csoportban addigra már eldőlt a továbbjutás: a németek mellett a csehek is Eb-résztvevők lesznek.

Németország-Csehország 0-3
Írország-Ciprus 1-1
San Marino-Wales 1-2
Az állás: 1. Csehország 23 (10), 2. Németország 23 (10 mérkőzés), 3. Írország 15 (10), 4. Szlovákia 13 (10), 5. Wales 10 (9), 6. Ciprus 13 (9), 7. San Marino 0 (10)
Az angolok kikaptak, sorsuk az oroszok és a horvátok kezében

Az E csoportban az angolok meglepő vereséget szenvedtek Moszkvában, s ezzel nagyon nehéz helyzetbe kerültek. A hátralévő fordulókban hiába győznék le otthon a horvátokat, a továbbjutásukhoz az is kell, hogy a horvátok ne nyerjenek Macedóniában, s az oroszok ne szerezzenek három pontot Izraelben, majd Andorra ellen idegenben (várhatóan Barcelonában).

Steve McClaren csapata az első félidőben még jól játszott, sőt Wayne Rooney látványos góljával vezetett is. Ám a második játékrészben, miután Steven Gerrard kihagyott egy óriási helyzetet, a spanyol Medina Cantalejo játékvezető megítélt a hazaiaknak egy "vitatható" büntetőt (Rooney a tizenhatoson kívül szabálytalankodott), majd az abból gólt szerző, egyébként csereként beálló Roman Pavljucsenko lőtt egy akciógólt is három perccel később.

A 73. perctől hátrányban futballozó angolok hiába rohamoztak az utolsó percekben Owen, Rooney, Crouch, Lampard és Gerrard révén öt, már csak a támadásokkal foglalkozó játékossal, nem tudtak kiegyenlíteni. A csoport másik mérkőzésén a macedón válogatott sima győzelmet aratott az andorrai amatőrök ellen.

Oroszország-Anglia 2-1
Macedónia-Andorra 3-0
Az állás: 1. Horvátország 26 (10 mérkőzés), 2. Anglia 23 (11), 3. Oroszország 21 (10), 4. Izrael 17 (10), 5. Macedónia 11 (10), 6. Észtország 4 (11), 7. Andorra 0 (10)


Az északírek bravúrja Stockholmban

Az F csoportban a dánok 3-1-re nyertek a lettek ellen. Tomasson és Laursen egy-egy gyors góljára a 80. percben válaszolt Gorkss, ám mielőtt a vendégek nagyon belelkesedtek volna, Rommedahl eldöntötte a találkozót.

A liechtensteini válogatott Eb-selejtezőn még soha nem aratott háromgólos győzelmet - egészen mostanáig. A legutóbbi vb-selejtező-sorozatban idegenben 4-0-ra megverte Luxemburgot.) A nagyhercegség legénysége az olasz Sienában futballozó Mario Frick egy, valamint Thomas Beck két góljával szinte kiütötte az izlandi válogatottat.

A svédek meglepetésre nem tudtak nyerni az északírek ellen, s ezzel még nyílt a csoportban a továbbjutás kérdéses. A vezető gólt Olof Mellberg, a svéd középhátvéd szerezte a 15. percben, ezt Lafferty egyenlítette ki, a második félidő közepén. November 17-én az északírek a dánokat, a spanyolok a svédeket fogadják.

Dánia-Lettország 3-1
Liechtenstein-Izland 3-0
Svédország-Észak-Írország 1-1
Az állás: 1. Svédország 23 (10 mérkőzés), 2. Spanyolország 22 (10), 3. Észak-Írország 17 (10), 4. Dánia 17 (10), 5. Lettország 9 (10), 6. Izland 8 (11), 7. Liechtenstein 7 (11)


A románok is célba értek

A G csoportban a románok menetelnek a csoportgyőzelem felé - a továbbjutás már megvan. Victor Piturca együttese biztonsági játékkal is (Petre és Marica góljával) könnyedén nyert Luxemburgban. Adrian Mutu ráadásul, eltiltása miatt, hiányzott a csapatból.

A hollandok sem futballoztak csúcsformában, de nagyon fontos győzelmet arattak a szlovénok ellen. Wesley Sneijder már a találkozó elején megszerezte a vezetést, de a második gólt Klaas-Jan Huntelaar csak a 87. percben lőtte be.

Az albánok segítettek Marco van Basten gárdájának: pontokat vettek el a bolgároktól. Dimitar Berbatov csak a 88. percben egyenlítette ki Radoszlav Kisisev öngólját. Így az Oranjénak november 17-én a Luxemburg elleni hazai győzelem elég a biztos továbbjutáshoz.

Luxemburg-Románia 0-2
Hollandia-Szlovénia 2-0
Albánia-Bulgária 1-1
Az állás: 1. Románia 26 (10 mérkőzés), 2. Hollandia 23 (10), 3. Bulgária 19 (10), 4. Albánia 11 (10), 5. Szlovénia 11 (11), 6. Fehéroroszország 7 (11), 7. Luxemburg 3 (11)