Hó van, Chelsea-védők nincsenek

Infostart
2007. október 16. 21:21
Ismét "selejtez" Európa: húsz mérkőzést játszanak kontinens-szerte. A korábbiakban egyedül a német válogatott biztosította a helyét a csoportokból a tizenhatos döntőben - ezúttal több gárda is követheti Joachim Löw együttesét.
A szerbek utolsó esélye

Az A csoportban a listavezető lengyelek barátságos mérkőzést játszanak, éppen a magyar csapat ellen. Az üldözők így közelebb léphetnek Leo Beenhakker csapathoz. Közülük a portugálok vannak a legjobb helyzetben, ha nyerni tudnának Kazahsztánban, kitűnő helyzetben kerülnek, utolsó két mérkőzésüket, az örmények és a finnek ellen, már otthon játsszák. A kazahok ugyanakkor nagyon jól tartották magukat, sőt vezettek szombaton Varsóban, csak az áramszünet miatti kényszerpihenő után csuklottak össze. Utóbbi négy hazai meccsükből csak egyet veszítettek el. A portugálokat, miután Scolari kapitány még mindig az eltiltását tölti, segítője, Flávio Teixeira irányítja majd. Az azeriek a szerbeket fogadják. Déli szomszédainknak ez az utolsó esélye a felzárkózásra, miután utóbbi hat meccsükből csak egyet tudtak megnyerni.

Kazahsztán-Portugália 16.00
Azerbajdzsán-Szerbia 18.00
Belgium-Örményország 20.45

Trezeguet még mindig nem kell

A B csoportban az Ukrajna-Feröer-szigetek mérkőzésnek a továbbjutás szempontjából már nincsen igazi tétje. Annál több a másik két találkozónak. A franciák Nantes-ban fogadják a litvánokat, Kassai Viktor játékvezetése mellett. Nicolas Anelka sérülése miatt nem játszhat, nem kétséges, hogy a feröeriek ellen két gólt is szerző Benzema helyettesíti majd. Érdekes, hogy a helyére Piquionne-t hívta meg Domenech kapitány, s nem David Trezeguet-t, az olasz bajnoki góllövőlista vezetőjét. Elképzelhető, hogy William Gallas visszatér a sérülése után. A skótok Tbilisziben lépnek pályára. Legutóbbi négy mérkőzésüket megnyerték. Alex McLeish csapatának a hátralévő két mérkőzésen (az utolsó a világbajnok elleni, glasgow-i meccs lesz) négy pontot kell szerezni a biztos továbbjutáshoz.

Ukrajna-Feröer 18.00
Grúzia-Skócia 19.00
Franciaország-Litvánia 21.00

A görögök még nem nyertek tétmeccsen a törökök ellen

A C csoportban - ha úgy tetszik: a magyar csoportban - minden szem a görögökön: ha nyerni tudnának Isztambulban, már továbbjutottak. Ám aligha lesz egyszerű dolga a címvédőnek, a két csapat tavaszi, egymás közötti mérkőzésén a törökök 4-1-re nyertek!



A szerdai mindössze a negyedik egymás elleni tétmérkőzés lesz a két válogatott történetében, az első kettő, a 2006-os világbajnokság előtt, 0-0-ra végződött. A törökök nincsenek jó formában, az utóbbi öt mérkőzésükből mindössze egyet nyertek meg. Mi, magyarok jól tudjuk, hogy az az egy is hogyan sikerült... Boszniában a harmadik és a negyedik helyezett találkozik egymással. A bosnyákok esélye már csak matematikai, ám az északi gárda okkal reménykedik. A következő körben Oslóban fogadja a törököket!

Málta-Moldova 19.30
Törökország-Görögország 19.30
Bosznia-H-Norvégia 20.30

Tartalékosak a csehek


A D csoportban már csak az írek és a csehek vetélkednek az egyetlen szabad továbbjutó helyért. A csehek nagyon jó helyzetben vannak. Ha az írek meg is szereznék a hátralévő két meccsük hat pontját, Karel Brückner együttesének akkor is három meccsen két pontot kell szereznie. A papírforma szerint menni fog... A csehek reménykednek abban, hogy legalább egy pontot szerezni tudnak Münchenben, noha négy kulcsjátékosuk - Marek Jankulovski, Jan Polák, Milan Baro¹ és Tomá¹ Rosický - hiányozni fog.

San Marino-Wales 20.15
Írország-Ciprus 20.30
Németország-Csehország 20.45

Hiányozni fognak a Chelsea védői

Az E csoportban rendezik a nap mérkőzését: Moszkvában Anglia játszik. Ha nyer Steve McClaren csapata, már Eb-résztvevő, miként a horvát csapat is. A két csapat londoni meccsét 3-0-ra nyerték az angolok, akik a döntetlenre most is biztos favoritok, noha a védelemből két alapember, John Terry és Ashley Cole is kidőlt.



Egy harmadik Chelsea-játékos, Frank Lampard, miként az észtek ellen, ezúttal is a kispadon "kezd", mert a kapitány szeretné megtartani a korábbi mérkőzéseken alkalmazott 4-4-2-es felállást. Moszkvában a hétvégén már havazott, de a szerdai találkozó idejére kilenc fokot, s száraz időt ígér a meteorológia. A meccsre nyolcvanezer nézőt várnak, a két csapat műfüvön játszik majd. Macedóniában nemzeti gyásznapon találkozik egymással a hazai és az andorrai válogatott. A szurkolók ingyen mehetnek be a mérkőzésre - ahol gyászolják majd egyben a napokban elhunyt Tose Proeskit, az ország legnépszerűbb popénekesét, aki többször is énekelte a himnuszt a válogatott mérkőzése előtt.

Oroszország-Anglia 17.00
Macedónia-Andorra 20.00

Ibrahimovic visszatér

Az F csoportban a dánoknak nyerni kell a litvánok ellen, különben a már így is csak matematikai esélyük is elveszik. Keleti szomszédaik az északíreket fogadják, s ha nyernek, továbbjutottak. A sárga-kékeknél eltiltása után visszatér a csapatba Zlatan Ibrahimovic, aki nagyon szeretné megszakítani rossz sorozatát: két éve nem tud gólt lőni a válogatottban. Igaz, azt is hozzátette: ameddig nyer a csapat, mindegy ki lövi a gólt.

Liechtenstein-Izland 20.00
Dánia-Litvánia 20.00
Svédország-Észak-Írország 20.30

Van Nistelrooy nem játszhat

A G csoportban még három együttes esélyes a továbbjutásra. Mindannyi pályára is lép szerdán - de a vetélytársak nem találkoznak. A legnehezebbnek a bolgárok, a legkönnyebbnek a hollandok sorsa ígérkezik. A románok a szombaton nagy meglepetésre idegenben a fehérorosz válogatott ellen nyerő luxemburgiaknál vendégeskednek. A hollandokhoz visszatér Wesley Sneijder és Robin van Persie, de hiányzik majd három eltiltott, Mathijsen, Van Bronckhorst - és Ruud van Nistelrooy.

Luxemburg-Románia 20.15
Hollandia-Szlovénia 20.30
Albánia-Bulgária 20.45