Elbúcsúztatták Zsivótzky Gyulát

InfoRádió / MTI
2007. október 12. 15:51
Szentmisével egybekötött nyilvános gyászszertartással búcsúztatták el a budapesti Szent István-bazilikában a szeptember 29-én elhunyt olimpiai bajnok kalapácsvetőt, Zsivótzky Gyulát, a Nemzet Sportolóját. A szentmisét Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök celebrálta.

Zsivótzky Gyula búcsúztatóján búcsúbeszédet mondott Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter, Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Schulek Ágoston, a Magyar Atlétikai Szövetség alelnöke, Ficsór József, Kiskunfélegyháza polgármestere és Eckschmiedt Sándor kalapácsvető.

Az Évszázad Magyar Atlétájának megválasztott Zsivótzky Gyula búcsúztatásán jelen volt többek között Bajnai Gordon sportot is felügyelő önkormányzati és területfejlesztési miniszter, valamint Grosics Gyula, Kárpáti György, Kamuti Jenő és Szepesi György.

Zsivótzky Gyulát az Óbudai Temetőben helyezik örök nyugalomra.

Zsivótzky Gyula szeptember 29-én, élete 71. évében hunyt el. A Nemzet Sportolója hetvenedik születésnapját ez év februárjában látszólag jó egészségben ünnepelhette. Alig egy hónap múlva azonban váratlanul kórházba került, rákbetegséget állapítottak meg nála.

Heteken, hónapokon át küzdött a gyilkos kórral, a gondos orvosi kezelés és felesége ápolása mellett a legutóbbi időkig bízott felépülésében.

Örömet okozott számára, hogy Attila fia - bár sérülése miatt nem tudott megfelelően felkészülni - az oszakai világbajnokságon teljesítette a pekingi olimpia nevezési szintjét.