Rajtol a spanyol liga: a Real Madrid Európa-csúcsa

Infostart
2007. augusztus 25. 06:00
A Real Madrid őrült költekezésbe fogott az átigazolási időszak végén. Arjen Robben és Gabriel Heinze megvétele után már 119 millió euró áll az Európában e nyáron legtöbbet költő klub költségvetésének kiadás rovatában. Ám hogy a bajnok igazolt volna a legjobban, azt csak nagyon kevesen gondolják Spanyolországban. A Primera División új szezonja szombat este, a Real Madrid-Atlético mérkőzéssel kezdődik.

Még tart Spanyolországban (is) az átigazolási időszak, augusztus 31-ig bárki vehet új játékost - s persze el is adhatja, akiről le akar mondani. De egyre kevesebb a még folyamatban lévő, hetek óta húzódó "nagy ügy", nyilvánvaló, hogy minden edző igyekezett a szezonkezdetre kialakítani végleges kertét.

Eddig a húsz élvonalbeli klub 454 millió eurót fordított játékosvásárlásra, ennek az összegnek a 26,2 százalékát (119 millió eurót, azaz körülbelül 30 milliárd forintot) a Real Madrid költötte el.

Ilyen tekintetben második a sorban a bajnok első ellenfele, és legnagyobb városi riválisa, az Atlético Madrid (78 millió euró), harmadik pedig a Barcelona (64 millió euró).

A Sevilla továbbra sem szállt be ebbe a versenybe, a 2006 májusa óta minden európai klubnál több, öt trófeát is nyert egyesület a maga 17 milliójával mindössze a nyolcadik a Primera División klubjai között.

A holland lett a második nyelv

A Real Madrid 105 éves történetében az idei nyárig mindössze három holland húzta fel az egyesület mezét: Johnny Metgod, Clarence Seedorf és Ruud van Nistelrooy. (Két honfitársuk, Harvey Esajas és Jeffrey Hoogervorst a fiókcsapatban, a Castillában szerepelt.)

Ehhez képest az idei nyáron újabb három holland került a keretbe: Royston Drenthe, Wesley Sneijder, és végül, Arjen Robben.

A Real Madrid egyébként - a kölcsönadás után visszatérő játékosokat is beleértve - pontosan egy csapatra való, azaz tizenegy játékos szerződtetett. Felírható belőlük egy csapat: Dudek - Metzelder, Pepe, Heinze - Balboa, Sneijder, J. Baptista, Drenthe, Robben - Soldado, Saviola. Közülük a kölcsönből visszatértekért (Balboa, Baptista, Soldado) nem kellett fizetni, mint ahogy nem került egyetlen eurócentbe sem a szerződése lejárta után klubot váltó Metzelder, Saviola és Dudek sem.

Ellenben 30 millió eurót fizetett királyi klub a brazil Pepéért, 27-et Wesley Sneijderért, 14-et Royston Drenthéért, 12-öt Gabriel Heinzéért és 36-ot Arjen Robbenért. (Heinze árát leszámítva, a többiért alighanem többet adott, mint a játékos valós piaci értéke, különösen, ha ezeket az árakat összehasonlítjuk a nyár többi igazolásával.)

Robbennél csak Fernando Torres volt drágább

A még augusztus 31-ig nyitva lévő átigazolási piacon a legdrágább öt játékosból hárman a Real Madridban fognak játszani az előttünk álló idényben: Fernando Torres mögött Robben a második, Pepe a negyedik, Sneijder az ötödik - csak a Manchester United által megvett, brazil Anderson fért még be e sorba, a maga 32 millió eurójával.

A nagy bevásárlás után - figyelembe véve azt is, hogy a bajnokcsapat szereplői közül Beckham, Roberto Carlos, Reyes, Helguera, Émerson és Raúl Bravo is távozott - a kérdés már csak az, erősödött-e, vagy gyengült a Madrid játékosállománya.

 Az utóbbi másfél hét eseményei kozmetikázták az addig meglehetősen csúnya képet, de alkalmasint még most sem lehet egyértelműen kijelenteni, erősödött a csapat.

Nem derült még ki, sikerült-e átmenteni azt az egységet, azt az akarást, azt a küzdőszellemet, amelynek valójában köszönhette a bajnoki címet a Real Madrid.

A jelek szerint a gólszerzésben még mindig túl nagy teher hárul Ruud van Nistelrooyra, ráadásul a felkészülési mérkőzések (beleértve a két mérkőzésből álló, összesítésben 6-3-ra elveszített spanyol Szuperkupa-döntőt) még a lelkesebb Real Madrid-híveket is lelombozták.

Heinze és Robben bemutatkozására még várni kell


Az Atlético Madrid elleni, szombat esti nyitó derbire Bernd Schuster húsz játékost nevezett, nincsen még közöttük a két legutóbbi szerzemény, Robben és Heinze, valamint a sérült Higuain és Miguel Torres sem.

E négyessel kiegészülve az alábbi húsz játékos alkotja a 2007-2008-as idényben a Madrid keretét: Casillas, Dudek, Sergio Ramos, Michel Salgado, Pepe, Cannavaro, Metzelder, Marcelo, Diarra, De la Red, Guti, Sneijder, Drenthe, Gago, Baptista, Robinho, Raúl, Saviola, Soldado és Van Nistelrooy.