Rajtol a spanyol liga: a Barca és a fantasztikus négyes

Infostart
2007. augusztus 24. 18:47
A Barcelona lényegesen kevesebb pénzt költött el, mint a Real Madrid (a 119 millió euróval szemben "csak" 64 milliót) az új spanyol idény rajtja előtt. Mégis az az ember érzése, hogy jobban erősített. Frank Rijkaard és Txiki Beguiristaín, a sportigazgató elsősorban a védekező szekciót acélosította, az argentin Gabriel Milito (Zaragoza), a francia Eric Abidal (Lyon) és az elefántcsontparti középpályás, Yaya Touré (AS Monaco) megszerzésével. Ugyanakkor a csatársorba érkezett a legdrágább új szerzemény: Thierry Henry.

Az Arsenaltól vett francia játékosért 24 millió eurót fizetett ki a Barcelona. Hihetetlenül rentábilis vételnek tűnik, Henry alighanem a legjobb futballista a nyáron klubot váltók között - mégis, kilenc játékosért is többet fizetett a klubja, mint érte. Még a spanyol piacon is megelőzi három (egyaránt madridi) szerzemény: Robben, Pepe és Sneijder.

Messi később szállt be

Amióta a francia csatár átigazolt a Barcelonához, vitatott kérdés, játszhat-e majd egyszerre a "fantasztikus négyes", azaz Henry, Ronaldinho, Eto'o és Messi. Az argentin szélső a felkészülési mérkőzések többségét kihagyta (aztán a Bayern Münchent éppen az ő remekbe szabott góljával győzte le a Barça Mehmet Scholl búcsúmérkőzésén az Allianz Arénában), így valóban eddig ritkán léptek együtt pályára.

Ráadásul Johan Cruyff, akinek a szava "szent" a Barcelonával kapcsolatos minden ügyben, úgy vélte, egyszerre nem férnek el a pályán. Frank Rijkaard ugyanakkor azt mondta, szeretné minél többször mind a négy játékost együtt a pályán látni. (Noha a hírek szerint az első találkozón, a Racing Santander ellen Henry nem lesz a kezdő csapatban.)

Az új felfedezett: Giovanni

Hihetetlenül gazdag a Barcelona támadójátékosokban: a második fordulótól már bevethető lesz a mexikói-brazil házasságból született Giovanni dos Santos is. A 18 éves srác remekül játszott a felkészülési tornákon, ő lett a Barcelona házi gólkirálya.

A legutóbbi idényben azért nem kapott helyet az első csapatban, mert Márquez, Ronaldinho és Eto'o betöltötte az Európai Unión kívüli országokból származó játékosoknak fenntartott három helyet.

Ám a napokban Ronaldinho, sőt maga Giovanni is leteszi a kisállampolgárság megkapásához szükséges vizsgát, így nem lesz akadálya a játékának. Maradva a fiataloknál: maga Cruyff is emlegette, az előttünk álló idényben már néhányszor szerepet kaphat Bojan Krkic is. A zseniális képességű, mindössze 17 éves csatár, egyelőre, Dél-Koreában van, a spanyol U17-es válogatottal a világbajnokságon vesz részt.

Jut-e hely Decónak?

Carles Puyol, miként egyébként Edmílson és Gudjohnsen is, egyelőre sérült, így nélküle kezdi az idényt a Barcelona. Az alapcsapat, minden valószínűség szerint, a Valdés - Zambrotta, Puyol (Márquez), Milito, Abidal - Xavi, Touré - Messi, Ronaldinho, Henry - Eto'o tizenegy lehet, ám Deco, Iniesta, Giovanni, Thuram vagy Edmílson esetében a "tartalék" kifejezést használni mókás. Mindenesetre ők is bármikor bevethetők.