A McLarenre fogadna az F1 mindenható ura

Infostart
2007. augusztus 24. 08:14
Fernano Alonso tapasztalata dönti majd el a világbajnokságot - véli Bernie Ecclestone. A Formula 1 kereskedelmi jogainak tulajdonosa szerint remek, hogy a McLaren magára talált, azt várta azonban, hogy a Ferrari erősebb lesz.

Örülhet a Formula 1 mindenható ura: nőtt a versenysorozat nézettsége, sok új rajongót szerez magának a McLaren két pilótája, miközben öldöklő harcot vívnak a világbajnoki cím megszerzéséért.

Bernie Ecclestone szerint a küzdelmet Lewis Hamilton, minden idők legsikeresebb újonca és Fernando Alonso, minden idők legfiatalabb kétszeres világbajnoka között valószínűleg ez utóbbi nagyobb tapasztalata dönti majd el az idény végéig tartó fej-fej melletti versenyben.

"Nem tudom, nehéz megmondani - kezdte jóslatát Bernie Ecclestone. - Azt hiszem, azt kellene mondanom, hogy Alonso a favorit a tapasztalata miatt. De az, ahogy a másik srác (Hamilton) teljesít... ha levennénk a sisakját és Schumacherét tennénk a fejére, azt hinnék, Schumacher vezetett."

Büntetés

Ha ezt maga Ecclestone mondja, biztosan igaz. Ahogyan az is, hogy a McLaren pilótái egyre többször kerülnek összeütközésbe, ahogy nő a tét. Legutóbb éppen a Magyar Nagydíj idején volt balhé a csapat háza táján: miután az újonc Hamilton nem engedelmeskedett a csapatutasításnak az időmérő edzés során, Alonso - a team hallgatólagos támogatásával - megbüntette.

Kettejük csatája kapcsán sokan emlegetik a legendás Ayrton Senna, Alain Prost párost, akik 1989-ben és 1990-ben két alkalommal ütötték ki egymást, miután képtelenek voltak felülkerekedni a másikon.

Nem lesz új Senna-Prost viszály

Bernie Ecclestone nem számít arra, hogy a McLarennél nem fajulnak idáig a dolgok. Szerinte ahogy az egyik pilóta nagyobb előnyre tesz szert, csökken majd a feszültség kettejük között. Rendkívül fontos lesz az a pillanat, amikor egyikük rádöbben, a másodhegedűs, a támogató szerepébe csöppent.

"Ha két versenyző azonos csapatban szerepel, egészen addig, amíg van értelme egymás ellen versenyezni, a küzdelem éles lesz kettejük között. De, azt hiszem, mikor az egyik nyilvánvaló előnyre tesz szert, és nem lehet már utolérni, természetes, hogy a másik segít neki" - mondta az üzletember.Elégedetlen a Ferrarival a vezér

Amennyire elégedett Ecclestone a Formula 1 helyzetével, annál jobban sajnálja, hogy a Ferrarik nem "harapnak" eléggé (Räikkönen jelenleg 20, Massa 21 pontra van az éllovas Hamiltontól)

"Szívesen látnám, hogy a két McLaren megáll, és a ferraris pilóták is szereznek néhány pontot, így négyen küzdenének a címért. A McLarenre kellene tenniük a pénzüket, de hát sose lehet tudni" - fűzte hozzá.

Baljós árnyak?

Az F1 ura azután beszélt erről, hogy a száguldó cirkusz megérkezett Törökországba, és a wokingi istállónál - úgy tűnik - megpróbálják rendezni a sorokat. Legalábbis ennek lehet a jele, hogy sem a spanyol klasszis, sem ifjú brit csapattársa nem volt elérhető telefonon, és egyikük sem vett részt a szokásos, verseny előtti interjúkon.

Nem lehet könnyű a dolga Ron Dennisnek, a McLaren csapatfőnökének: amellett, hogy ráncba kell szednie két pilótáját, hamarosan meg kell jelennie a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) illetékesei előtt, hogy beszámoljon a "kémügy"részleteiről.

Nemrég ugyanis Nigel Stepney, a Ferrari volt technikai igazgatója fontos dokumentumokat adott át az azóta menesztett Mike Coughlannek, a wokingi istálló vezető mérnökének. Az olasz istálló úgy véli, hogy ezzel az akcióval a rivális előnyhöz jutott.

Bizonyítási teher

Bernie Ecclestone, az ügyben döntő bizottság egyik tagja volt az, aki korábban is kijelentette már: elképzelhetetlennek tartja, hogy emiatt a vb-pontversenyben éllovas brit Lewis Hamilton vagy a spanyol Fernando Alonso pontokat veszítsen.

Az F1 kereskedelmi joginak birtokosa szerint a McLarennek egészen addig nem kell tartania a felelősségre vonástól, amíg a Ferrari nem áll elő valami új, bizonyító erejű információval.