Végveszélyben a Tour: csapata kizárta az élen álló Rasmussent

Infostart
2007. július 26. 10:30
Bő két nap alatt a harmadik versenyzőt zárták ki a francia kerékpáros körverseny, a Tour de France mezőnyéből. Immár még a Tour elvakult szerelmesei is kénytelenek egyetérteni vele: a világ legnézettebb sporteseménye mély, s nehezen gyógyítható sebet kapott a doppinganyagot fecskendező injekciós tűktől. Ha egyáltalán gyógyítható.

1903 óta rendezik meg a Tour de France versenyeit, mindenfajta kimutatás szerint ez a világ legnézettebb sportrendezvénye, a becslések szerint 10, de akár 15 millió helyszíni nézővel.

A verseny azonban végveszélybe került az újabb és újabb doppingügyek miatt. A mezőny lassan kiürül, a legnagyobb sztárok mindegyikéről kiderül, tisztességtelen eszközökkel él - magyarul doppingol.

2006-ban a verseny előtti utolsó este a szervezők megvonták Jan Ullrich és Ivan Basso rajtengedélyét. A német kerékpáros azóta visszavonult, s tagadja, hogy bármiféle szabályt megsértett volna. Az olasz - a 2005-ös verseny második helyezettje - kétéves eltiltását tölti.

Távollétükben, s persze a korábbi évek nagymenője, Lance Armstrong távollétében az amerikai Floyd Landis nyerte meg a 2006-os Tourt, ám róla is kiderült, hogy doppingolt. Legalábbis a szervezők szerint, akik immár nem ismerik el Landist győztesnek, noha az amerikai szerint nem ő, hanem a francia doppinglabor sértette meg a szabályokat.

Sorra vallanak a versenyzők

Idén tavasszal a dán Bjarne Riis, az 1996-os győztes vallotta be, hogy EPO-t használt, tehát doppingolt. Beismerése tulajdonképpen egy folyamat része volt: az idei esztendő első félévében számos korábbi kerékpározó vallotta be, hogy tiltott szerekkel élt korábban.

Mindazonáltal az idei versenyről tíz napon keresztül azt remélhettük, nem a botrányairól marad emlékezetes. Ám alig egy nappal azután, hogy az újoncként szakaszgyőzelmet elért Linus Gerdemann egy új korszak kezdetéről beszélt felhívásában, hangsúlyozva, hogy a fiatal kerékpárosoknak el kell utasítaniuk a doppingszerek használatát, bejelentették, csapattársa, a T-Mobile gárdájában kerekező Patrik Sinkewitz A-próbája pozitívnak bizonyult. A 26 éves kerékpározó vérében különösen magas tesztoszteronszintet mutattak ki.

Összeesküvés? Adminisztárciós hiba?

Két nappal később besározódott az összetettben vezető, dán Michael Rasmussen is, aki még a verseny kezdete előtti időszakban háromszor is elmulasztotta tájékoztatni a hatóságokat hollétéről, s ezzel vétséget követett el.

Rasmussent a dán szövetség azonnal kizárta a válogatottból - a versenyző akkor még ellene irányuló összeesküvésről, s tévedésekről, adminisztrációs hibákról beszélt. Mára kiderült: egyszerűen hazudott a doppingvizsgálat miatt őt kereső irodának. Csapata, a holland Rabobank kizárta soraiból, így Rasmussen már nem is ülhetett nyeregbe a csütörtöki szakaszon.

Mint ahogy nincs már versenyben a kazah Alekszandr Vinokurov és az olasz Cristian Moreni sem. Előbbi a vérdopping-teszten, utóbbi a vizeletminta elemzésekor bukott meg.

Mindketten magukkal rántották a társaikat is: az Astana és a Cofidis csapata is visszalépett a versenytől, erősítve a tételt: nem kell feltétlenül hinnünk a magányos, saját szakállára doppingoló versenyző meséjében.

A szponzorok a kilépést fontolgatják

Itt tart ma a Tour - legalábbis, ami a versenyt illeti. Mert hogy valójában holt tart, ezt senki sem tudja megmondani. A német közszolgálati televíziók már nem közvetítik a versenyt élőben - s ezzel saját felméréseik szerint nézőik többsége is egyetért. Az Adidastól az Audiig, a Skodától a Deutsche Telecomig óriáscégek fontolgatják, vagy éppen határozták már szakításukat a Tourral, vagy a profi kerékpársporttal.

Néhány napja egy kétségbeesett versenyző azt mondta, ha nem történik gyökeres fordulat, tíz éven belül nem lesz profi kerékpársport. Bölcs lépés lenne a versenyzőknek és a csapatvezetőknek is komolyan venni a figyelmeztetést.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Doppingbotrányok a Touron
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást