Doppinggyanú miatt kizárták a válogatottból a Tour de France-on vezető dánt

Infostart
2007. július 20. 11:31
A Dán Kerékpáros-szövetség kizárta a válogatott csapatból a Tour de France összetett versenyében vezető Michael Rassmussent. A vád doppinggyanú - a 33 éves kerekes nem vett részt az ellenőrzéseken, s nem értesítette tartózkodási helyéről az illetékeseket.

A dán szövetség azt állítja, több figyelmeztetést is küldött - természetesen még a francia körverseny kezdete előtti időszakban - a Rabobank versenyzőjének, hogy az közölje elérhetőségét és tartózkodási helyét - ez ugyanis kötelező. Hiányában a doppinghatóságok nem tudják elvégezni rajtaütésszerű ellenőrzéseiket.

Rassmussen egyébként a versenyek közötti időszakban Mexikóban él, mexikói felesége oldalán. A versenyző felháborodottan nyilatkozta a vezető koppenhágai napilapnak, a Politikennek, utalva a dán szövetség hatalmasságaival való kapcsolatára: "Biztosan akad valaki a főnökök között, aki nem visel el engem. Más magyarázatot nem tudok adni a történtekre."

A dán szövetség az eset kapcsán nyilvánosságra hozta, hogy Michael Rassmussent kizárták a válogatottból, így nagy valószínűséggel nem vehet részt az idei stuttgarti világbajnokságon, s a 2008-as pekingi olimpián.

A szövetség igazgatója, Jesper Worre hangsúlyozta, ők nem állítják, hogy Rasmussen doppingolt. De mint mondja, megkérdőjelezhető a versenyző viselkedése, s emiatt döntöttek a válogatottból való kizárása mellett. A Dán Kerékpár-szövetség számára, hangsúlyozta, csak a tiszta út létezik.

A versenyző már június végén tudomást szerzett a döntésről, s nem érti, miért vártak a vezetők mostanáig a bejelentéssel. Úgy látja, megpróbálta elmagyarázni, mi miért történt, de a dán szövetség vezetői erre nem voltak kíváncsiak.

Szerinte egyébként adminisztrációs hiba történt - ő nem hibázott. Azt állítja, hogy csak egy figyelmeztetést kapott, annak pedig azért nem tett időben eleget, mert a posta késve kézbesítette a levelet.

A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség szabályai szerint, ha egy versenyző másfél év alatt három ellenőrzést kihagy, doppingvétséget követ el, s ezért kétéves eltiltással büntethető.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást