A liechtensteini futballisták is jobbak a magyaroknál

Infostart
2007. június 2. 23:20
Alig született meglepetés a szombati Európa-bajnoki selejtezőkön. A legváratlanabb eredményt a bosnyákok győzelme jelenti a törökök ellen, de kevesen számítottak arra, hogy Liechtenstein idegenben pontot tud szerezni, vagy hogy a csehek csak egy pontot hoznak el Walesből.

Az A csoportban mind a négy találkozó a vendégek győzelmével ért véget. Az örmények legyűrték a kazahokat (2-1), a lengyelek győztek Azerbajdzsánban (3-1), a szerbek elhozták a három pontot Helsinkiből (2-0), míg a portugálok (Cristiano Ronaldo nélkül is, a Manchester Unitedbe szerződött Nani, valamint Helder Postiga góljával) nyerni tudtak a belgák ellen (2-1). A nyolc meccsen túljutott lengyelek 19 pontnál, az egy találkozóval kevesebbet játszott portugálok és szerbek 14 pontnál tartanak. A finnek megrekedtek tizenegynél.

A B csoportban a franciák ugyan nehezen törték fel az ukrán védelmet, de Ribéry és Anelka góljával végül simán nyertek a Sevcsenkót nélkülöző ukránok ellen (2-0). Az olaszok az örök fiatal, Pippo Inzaghi duplájával 2-1-re nyertek a Feröer-szigeteken. A litvánok 1-0-ra verték a grúzokat. A csoportban a franciák 15, az olaszok 13, a skótok és az ukránok 12 pontot gyűjtöttek, hat mérkőzésből.

A C, azaz a magyar csoportban a törökök elveszítették veretlenségüket, kikaptak idegenben a bosnyákoktól. A norvég legénység - a magyar válogatott szerdai ellenfele - 4-0-ra kiütötte Máltát, a Görögország-Magyarország találkozó 2-0-ra végződött. A táblázat még inkább "kettészakadt": a görögöknek 15, a törököknek 13, a norvégoknak és a bosnyákoknak 10-10 pontja van, a magyar válogatottnak 6 pontja van.

A D csoportban a csehek - nem kis meglepetésre - nem tudtak gólt szerezni Walesben (0-0), a németek ellen tovább javították egyébként is kiváló, immár 27-3-as gólkülönbségüket San Marino ellen (6-0). A Nationalelfnek 16, a cseheknek 14 pontja van, ráadásul a vb-bronzérmes egy találkozóval kevesebbet játszott. Az írek, a csehekhez hasonlóan 7 mérkőzésen túlkerülve, 13 ponttal állnak.

AZ E csoportban nyertek az esélyesek: az oroszok a sevillai Kerzsakov vezérletével 4-0-ra verték Andorrát, a horvátok 1-0-ra győzték le idegenben az észteket, míg Izrael értékes győzelmet aratott (2-1) Macedóniában. A csoportot a horvátok vezetik (16 pont), az izraeliek és az oroszok (14) előtt, az angolok (11) csak a negyedikek! Az izraeliek 7, a másik három gárda 6 meccset játszott.

Az F csoportban a spanyolok győzelmi kényszerben voltak, s nyertek is, méghozzá 2-0-ra Rigában, a lettek ellen. A svédek Johan Elmander vezérletével Koppenhágában már 3-0-ra vezettek a dánok ellen, ám a hazaiak kiegyenlítettek (3-3). A találkozót a német Fander játékvezető a 90. percben, de a szokásos hosszabbítás előtt lefújta, miután Poulsen kiállítása után egy hazai szurkoló a pályára rohanva meg akarta őt ütni. Izland, óriási pofont kapva, hazai pályán nem bírt Liechtensteinnel (1-1)! A koppenhágai találkozó eredményét nem beszámítva a legjobb négy állása: az északíreknek 13 pontja van (6 mérkőzés), a spanyoloknak 12 (6), a svédeknek 12 (5), a dánoknak pedig 7 (4)

A G csoportban a románok és a bolgárok a hollandok után eredtek. A bolgárok Dimitar Berbatov gólerősségével sima győzelmet arattak (2-0) Fehéroroszországban, a románok 2-1-re gyűrték le, méghozzá idegenben a szlovénokat. Az Albánia-Luxemburg mérkőzés 2-0-ra végződött.