Zseniket igazolt a Manchester United - videók

Infostart
2007. május 31. 10:48
Az utóbbi évek manchesteri játékos politikája alapján nyugodtan nevezhető szenzációsnak az a bejelentés, mely szerint az angol bajnokcsapat összesen 35 millió fontért (13 milliárd forintért) leigazolta a portugál Nanit és a brazil Andersont. Mindkét labdarúgót hatalmas tehetségnek tartják - aligha véletlenül...

Az utóbbi pár évben (talán az egyetlen Michael Carricket leszámítva, akiért 17 millió fontot fizetett a klub), a Manchester United nem a féktelen költekezésről volt híres.

Az angol bajnoki címet négy év után visszaszerző együttes azonban most egy nap alatt elköltött 35 millió fontot (13 milliárd forintot) két játékosra. Nem akárkikről van szó: mind a portugál Nanit, mind a brazil Andersont igen nagyra tartják a világfutballban.

A Manchester vezérigazgatója, David Gill és a szakmai stáb második embere, Carlos Queiroz szerdán Portugáliában találkoztak a Porto és a Sporting küldöttségével, hogy megvitassák a két fiatal játékos átigazolásának részleteit.

A megegyezést a Manchester United honlapja szerda éjszaka tette közzé. Eszerint a 19 éves brazil, Ronaldinho-utódnak tartott játékmester Anderson és a 20 éves portugál szélső, a gyakran Cristiano Ronaldóhoz hasonlított Nani egyaránt 17,5 millió fontért (6,5 milliárd forintért) költözik Angliába.

A dolog pikantériája, hogy a két játékosnak ugyanaz a Jorge Mendes a menedzsere, aki José Mourinhót is képviseli. Ha valaki nem tudná: nevezett a Manchester legnagyobb riválisának, a Chelsea-nek a szakvezetője...

Visszatérve a két új igazolásra, információk szerint a Manchester az üzlet megkötésekor kevesebbet fizet a Portónak és a Sportingnak, a végösszeg azonban - attól függően, hogy a két labdarúgó miként teljesít - elérheti a fenti összeget.

Az igazolások esetében nem csak a kifizetendő összeg, hanem a megbeszélések gyorsasága is figyelemre méltó. Miután két olyan játékosról van szó, akiket fél Európa szívesen látna csapatában, nyilván utóbbi tényezőnek is fontos szerep jutott.

Az ötszörös portugál válogatott Nanit például megkörnyékezte a Tottenham is, ő azonban azzal utasította vissza a megkeresést, hogy szeretné példaképével, Cristiano Ronaldóval játszani Manchesterben.

"Csak egy Manchesterhez hasonló klub kedvéért hagyom el a Sportingot. Egy álom válna valóra, ha én lehetnék a következő Cristiano" - fogalmazott nemrég.


A két játékos (és korábban Owen Hargreaves) megvásárlásával a Manchester nagyjából be is fejezte a nyárra tervezett igazolásokat, a jelenleg szabadságon lévő menedzser, Sir Alex Ferguson örömére.

A szakvezető már csak egy új játékost szeretne a klubhoz vinni, igaz ő nem akárki: a Barcelona sztárjáról, Samuel Eto'o-ról van szó...

Lesznek természetesen távozók is. Az argentin védő, Gabriel Heinze például alighanem Spanyolországba igazol, és távozik a csapattól több kiegészítő játékos is, a kapus Ben Fosterre pedig térdműtét vár.