Ebből biztos, hogy történelem lesz! - videókkal

Infostart
2007. május 18. 08:38
Furcsa kettősség érezhető: az angol idény két kétségtelenül legkiválóbb csapata játszik szombaton a szigetországban mindig nagyon fontos FA-kupa-döntőben - ugyanakkor mintha már túl messze lenne a szezon, s túl sok gonddal küzdene a két gárda. Pedig a mérkőzés, történjen bármi is, bevonul az angol futballtörténelembe: ez lesz az első kupadöntő az újjáépített Wembleyben.

Ha úgy tetszik, a Chelsea a lehető leggyorsabban visszatért az angol futball templomába: a Kékek nyerték 2000-ben, az utolsó ott rendezett FA-kupa-finálét, Roberto Di Matteo góljával 1-0-ra legyőzve az Aston Villát. Azóta a Chelsea mindössze egyszer játszott a Szövetségi Kupa döntőjében: 2002-ben kikapott az Arsenaltól.

Kupát nyerni a Wembleyben - ez minden angol futballista álma, de a vágy természetesen fűti a Kékek külföldi játékosait is, nem szólva az edzőről, José Mourinhóról. A kétszeres bajnok, kétszeres Ligakupa-győztes portugál számára az FA-kupa maradt az egyetlen trófea, amelyet még nem tudott megnyerni a Chelsea-vel.

Fontos lenne nyernie a Chelsea-nek, amely ugyan elveszítette a bajnoki címet, s kiesett a Liverpool elleni elődöntőben a Bajnokok Ligájából, de a két hazai kupasorozat megnyerésével kozmetikázhatná szezonját.

Rengeteg a hiányzó

Ám a csapat sérülésektől sújtott, s finoman szólva nincs csúcsformában. A Wembleybe a Mourinho-éra leghosszabb nyeretlenségi sorozatával érkezik: utolsó öt bajnokija kivétel nélkül döntetlenre végződött. Ráadásul közben elbukott a Liverpool ellen, a BL-ben.

Andrij Sevcsenko, Michael Ballack és Ricardo Carvalho biztosan nem játszhat, de nem egészséges Arjen Robben, Ashley Cole és John Obi-Mikel sem. Mindazonáltal a portugál edző Robbennel és Cole-lal számol a keretében.

Csatár lesz a kapusból?

A hétközi edzéseken mindössze 15 bevethető játékosa volt, ezért Mourinho azt ígérte, harmadik számú kapusát, Hiláriót is benevezi, még pedig csatárként! Azért valószínűbb, hogy a szükségcsatár helyett a 17 éves izraeli válogatott, az egyébként lengyel származású Ben Sahar ül majd le a kispadra.

José Mourinho és Sir Alex Ferguson kilencedszer találkozik majd egymással ellenfélként. A portugál mérlege sokkal jobb: négy győzelem, három döntetlen, s csak egy vereség, amely ellenben lezárta a Chelsea 40 mérkőzésből álló veretlenségi sorozatát a Premiershipben.

Ugyanakkor az FA-kupa történetében elsöprő a Manchester United fölénye a két klub összevetésében: a Vörös Ördögök kilenc mérkőzésükből nyolcat megnyertek, s csak egyszer, 1950-ben kaptak ki a Chelsea-től.

Ami a jelent illeti, Sir Alexnek kevesebb a gondja, mint Mourinhónak, bár csapatkapitánya, Gary Neville, valamint az alaptizenegybe szánt Louis Saha sérülése miatt nem játszhat.

Ryan Giggs csúcsközelben

A tét a Man United számára is nagy: 1999, a híres triplázás éve óta először nyerheti meg azonos hónapban a bajnoki címet és az FA-kupát. Sir Alex nyolcadszor mérkőzhet csapatával a Szövetségi Kupa fináléjában, s ötször, legutóbb 2004-ben, győzött.

A Vörös Ördögök aktuális csapatkapitánya, Ryan Giggs az ötödik FA-kupa-aranyérmét szeretné megszerezni. Ha sikerül neki, ő lesz 1891, Jimmy Forrest ötödik kupagyőzelme óta az első futballista, akinek ez sikerül.