Nyomulnak a kínaiak: most a Manchester United kellene

Infostart
2007. május 14. 07:18
Egy kínai konzorcium 850 millió fontot (308 milliárd forintot) kínált a Manchester United labdarúgócsapatáért a klub amerikai tulajdonosainak, a Glazer család azonban még csak nem is válaszolt az ajánlatra.

Kínai üzletemberek azt remélték, hogy az amerikai tulajdonosok megválnak a csapattól, a Glazer-család ugyanis a klub megvételével 660 millió fontos (240 milliárd forintos) adósságot halmozott fel.

A Manchester United vezetőségének tagjai azonban azt is visszautasították, hogy reagáljanak a három hónappal ezelőtti kínai ajánlatra.

Nem jött össze

David Gill, a klub vezérigazgatója végül vasárnap este mégis nyilatkozott: "Ez a tulajdonosok, vagyis a család és az ő képviselőik ügye, nem az enyém."

A távol-keleti befektetők egy brit vagyonkezelőt, Lisa Hale-t, és egy sportügyekben járatos ügyvédet, Richard Devaux-t fogadták fel az üzlet lebonyolítására.

A konzorcium a hírek szerint egyben ki tudta volna fizetni a csapatért felajánlott összeget, Glazerék - akik 790 millió fontot (közel 287 milliárd forintot) adtak a klubért - azonban ragaszkodnak eredeti elképzelésükhöz, miszerint a Manchester Uniteddel hosszú távra terveznek.

"A Manchester United a világ legnagyobb klubja, éppen ezért mindenki vágyik rá, de bárki, aki azt hiszi, hogy eladó, egyszerűen őrült" - mondta a csapat egyik szóvivője.

Másoknál is próbálkozhatnak

A kínai ajánlat is jele annak, hogy a brit csúcscsapatok egyre vonzóbb befektetésnek tűnnek a keleti üzletemberek számára.

Kína gazdaság gyors növekedésének köszönhetően pedig a befektetőknek ma már van akkora pénzügyi erejük, hogy bevásárolják magukat a legnagyobb klubok vezetésébe.

"Nem szabad lebecsülni a kínaiak erejét. A befolyásuk gyorsan nő, és nem zárnám ki annak a lehetőségét, hogy megpróbálkoznának más, a Premiershipben résztvevő csapat felvásárlásával" - mondta egy vezető tanácsadó.