Két nappal később támadják a magyarok az Everest csúcsát

Infostart
2007. május 14. 11:53
A rossz időjárás két nappal elhalasztja a csúcstámadást a magyar Mount Everest-expedíció két tagja - értesült az InfoRádió. Az új időpont május 20-a.

Pihenőre parancsolta a szél a magyar hegymászókat a Mount Everesten. Klein Dávid és Várkonyi László eredetileg május 18-ra tervezte a csúcstámadást, tehát a legutolsó, hármas számú tábor és a 8850 méteres magasságban lévő hegytető közötti szakasz megtételét.

A útitervet azonban módosítani kellett az időjárás miatt - tájékoztatta az InfoRádiót az Ahico Everest expedíció sajtófőnöke.

Hajnal Ágnes közölte, hogy Pártai Lucia meteorológus előrejelzése szerint a csúcstámadás tervezett időpontjában erős szél várható a hegyen, ezért a "finálét" két nappal elhalasztották.

Magyarok először oxigénpalack és teherhordók nélkül

Klein Dávidék tehát az új terv szerint május 20-án vágnak neki a Mount Everest-expedíció legveszélyesebb szakaszának. A hegymászó korábban telefonon azt mondta az InfoRádiónak, hogy kitűnően sikerült alkalmazkodniuk az oxigénhiányos magashegyi környezethez.

A mostani Everest-expedíció jelentőségét az adja, hogy Klein Dávid és Várkonyi László a magyar hegymászás történetében először oxigénpalack használata és magashegyi teherhordók segítségének igénybevétele nélkül akarja megmászni a világ legmagasabb hegycsúcsát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást