Hétszáz tonna szteroidot adnak el évente

InfoRádió / MTI
2007. április 25. 14:54
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tanulmánya szerint évente 700 tonna anabolikus szteroidot adnak el a világon, s az üzletágban mintegy 15 millió ember érintett.

Az olasz Alessandro Donati kutatásai szerint a testépítők, a fitneszstúdiók, testőrök és biztonsági emberek a legnagyobb felhasználói a piacnak, ők vásárolják fel a 700 tonna tiltott teljesítményfokozó mintegy 40 százalékát.

Utánuk következnek 35-37 százalékkal a sportolók. A hatalmas mennyiség 15-20 százalékát orvosi célokra használják. A fennmaradó részt a rendőrök és katonák, valamint a showbiznisz sztárjai fogyasztják.

Donati számításai szerint Észak-Amerikában, Dél-Afrikában, Ausztráliában, Nyugat-Európában és néhány ázsiai országban összesen 15,5 millió ember foglalkozik többé-kevésbé rendszeresen doppingszerek előállításával és eladásával.

A doppingcsempészet legfontosabb útvonala Oroszországból, Ukrajnából és Litvániából vezet Nyugat-Európába, Észak-Amerikába és a Közel-Keletre. Itt fordul meg az egész forgalom 20 százaléka, míg 10 százalék Indiából kerül az Egyesült Államokba vagy a Közel-Keletre.

A tanulmány szerint minden tizedik doppingcsempész kínai.