Miért veszítettünk?

Infostart
2007. április 19. 17:17
Mégsem három a magyar igazság. Magyarország harmadszor próbálkozott elnyerni a labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogát - s ezúttal sem nyert. Most nagyon messze voltunk a sikertől...

Pedig minden szépen indult. Öt pályázat "nevezett" a versenybe 2005 júliusában, közülük négy hónappal később az európai szövetség a görög és a török pályázatot az első stációnál kiejtette.

 

Akkor még az olaszok 11, a magyar-horvát közös pályázat 9, a lengyel-ukrán 7 szavazatot kapott. Jegyezzük meg: 2005. november nyolcadikát írtuk akkor, szoros versenyben voltunk az akkor még sem bundabotránytól, sem rendőrgyilkosságtól nem sújtott olaszokkal.

 

Másfél év alatt történt egy és más - például, az UEFA elhalasztotta a végső döntést 2006. decemberéről 2007. április 18-ra, az olasz labdarúgó-válogatott világbajnoki címét keretbe foglalta két belpolitikai botrány, a bundaügy, illetve a cataniai rendőrgyilkosság - s az ukrán-lengyel pályázat az élre rakétázott.

 

Holott itthon minden érintett szépeket ígért. A magyar pályázati bizottság vezetője egyenesen a legjobbnak ítélte a mi pályázati anyagunkat, kormányfői szinten képviseltette magát a magyar és a horvát állam, kifejezetten médiaérzékeny ötletekkel bombáztuk a döntéshozókat...

 

S így is veszítettünk. Nullára. Magyarul: nem akadt a végrehajtó bizottságban egyetlen szavazó sem a tizenkettőből, aki Magyarország és Horvátország rendezése mellett foglalt volna állást. A lengyel-horvát pályázat nyolc, az olasz négy voksot kapott. A miénk egyet sem.

 

Miért? Erre egyszerű a válasz. Mások hatásosabb érvekkel rukkoltak elő. Melyekkel? Soha nem tudjuk meg.

 

De tény: nem az döntött, hogy melyik pályázónak a legjobb a futballja. Ebben a világbajnoki címet védő olaszokat nehéz lett volna felülmúlni. Még csak az sem, hogy melyik ígéri a jelenben a legjobb feltételeket. S még az sem, hogy melyik ígéri a legkényelmesebb Európa-bajnokságot, a kis távolságok tornáját.

 

Talán mindannyiunkat elkapott a hév, talán mindannyian nagyon szerettünk volna Európa-bajnokságot rendezni. Mi, magyarok, persze a horvátokkal együtt. Talán túl sokat vártunk ettől az egy döntéstől: egy mankót, amelyre nagyon beteg futballunk rátámaszkodhat. Kirúgták a mankót a hónunk alól, mi pedig orra estünk. Most magyarosan sírunk, miközben nem tudunk igazán jó választ adni arra a kérdésre, mi is szólt volna mellettünk?

 

A futballunk biztosan nem, hiszen talán éppen a szavazás napján jelent meg a FIFA legújabb ranglistája. Az olaszok az elsők, az ukránok a tizenegyedikek, a horvátok a tizenkettedikek, a lengyelek a huszonegyedikek.

 

Ha mind a négy helyezését összeadjuk, még mindig messze vagyunk a miénkétől. Magyarország az 58. Mert előrelépett a legutóbbi listakészítés óta hat helyet...

 

Akkor a múltunk, amire (egyébként okkal) olyan büszkék vagyunk? A négyszeres világbajnok olaszoké még fényesebb, az ukránoknak háromszor annyi aranylabdása van, mint nekünk, a Dinamo Kijev többször nyert (igaz, még a Szovjetuniót képviselő csapatként) nemzetközi kupát, mint a mieink összesen, a lengyelek, bár nincs két vb-ezüstjük, kétszer nyertek világbajnoki érmet azóta, amióta a magyar válogatott összesen kétszer jutott el egyáltalán a világbajnokságra.

 

Mi szólhatott volna mellettünk? A stadionok látványterve - mert hogy egyelőre a legmagasabb UEFA-besorolásnak egyetlen pályánk sem fele meg? Vagy a szállodáink, esetleg az autópályáink állapota? Ugye, a viccelésnek nem most van itt az ideje.

 

Marad a végső érv, az aduász: ez a régió még sohasem rendezett nagy, legalább nyolccsapatos tornát. Ám Ukrajna és Lengyelország is ebbe a régióba tartozik.

 

Többet nyomott a latban az új 85 milliós piac: Ukrajna és Lengyelország nagysága. Minden ötödik európai lengyel, vagy ukrán. Egy ilyen érv mellett eltörpül a lengyel szövetség belső problémája, vagy éppen a nehezen prognosztizálható ukrán belpolitikai helyzet.

 

A világon mindenütt az ilyesfajta szavazások lobbi csoportok sakkjátszmájának eredményei. Ebben sem mi vagyunk a jobbak. Valahogy olyanok vagyunk, mint eleink - soha nem sikerül jó támogatót találni.

 

2007 januárjában, Düsseldorfban, Sepp Blatter, a FIFA elnök egyik bizalmasa, Michel Platini lett az UEFA elnöke. Magyar (vagy éppen horvát) futballvezér nem került az új végrehajtó bizottságba.

 

Ukrán igen: Grigorij Szurkisz, a Dinamo Kijev korábbi elnöke, az Ukrán Labdarúgó-szövetség feje. Egy ember, aki belülről lobbizhatott. Egy ember, akit boldogan ölelt meg a bejelentés után Michal Listkiewicz, a lengyel szövetség elnöke. Nem mellékesen: Sepp Blatter egyik legfőbb tanácsadója.