Ismét ezüstérmes lett a magyar férfi vízilabda-válogatott

Infostart
2007. április 1. 10:30
Ismét ezüstérmes lett a magyar férfi vízilabda-válogatott. Kemény Dénes szövetségi kapitány együttese a melbourne-i világbajnokság döntőjében hatalmas küzdelemben hosszabbításban 9-8-ra kikapott a horvátoktól. Kiss Gergely három gólt szerzett, de ez is kevés volt, mert Franco Vican kapus végig káprázatosan védett.

A bronzmérkőzés minden tervet felülírt, a döntő a 10-10 büntetővel végződő spanyol-szerb meccs után, a kiírthoz képest bő fél órával később kezdődött.

Kásás harmadjára betalált

Horvát emberelőnyt és horvát gólt hozott az első perc, Barac könnyedén talált Szécsi Zoltán kapujába (0-1).

Az elődöntőben formán kívül játszó Kásás Tamás két rossz kísérlet után az ötödik percben egy szélről lőtt góllal egyenlített (1-1).

A hetedik percben Kiss Gergely remek passza után ötméterest érően szabálytalankodott Kis Gáborral, a büntetőt a Honvéd kétszeres olimpiai bajnoka értékesítette (2-1).

A horvátok korai góljuk után visszaestek, egyre pontatlanabbul játszottak, hat sikertelen próbálkozásuk volt. Az egyik magyar gólt érthetetlenül érvénytelenítő bírókon is múlt, hogy a nyolcadik perc végére nem nőtt a Kemény-gárda előnye.

Feltámadtak a horvátok

A második negyedben sokáig nem esett gól, a center Molnár Tamást rendre szabálytalannak látták a játékvezetők. Amikor már úgy tűnt, hogy Ratko Rudic szövetségi kapitány együttese elbizonytalanodott, a negyedik perc végére éppen a horvátok törték meg a gólcsendet, Vrdoljak volt eredményes (2-2).

Szécsi szabálytalansága után ötmétereshez jutott a rivális, Boskovic pedig gondoskodott róla, hogy ismét a horvátoknál legyen az előny (2-3).

Madaras Norbert egy perccel később egyenlített (3-3), Smodlaka találata (3-4) viszont néhány percre elbizonytalanította a magyarokat. Hibák és elrontott ziccerek következtek, a világbajnokság eddigi meccsein magabiztos Biros Péternek sem sikerült a góllövés.

Szécsi néhány másodperccel a szünet előtt nagyot védett, így a csapatok egygólos horvát vezetésnél várhatták a folytatást.Varga Dániel-show a harmadik negyedben

Könnyelműen elpuskázott helyzetekkel kezdődött a harmadik negyed, igaz, a csapatok védekezése nem sok kívánnivalót hagyott maga után, míg az ötödik percben Varga Dániel egy lecsorgó labdát közelről lökött a kapuba (4-4).

A Vasas fiatal klasszisa - némi technikai szünet után - távolról hatalmas gólt ragasztott a jobb felső sarokba (5-4), de a magyarok ekkor még csak egy percig örülhettek a vezetésnek, ugyanis Barac megszerezte második gólját (5-5).

Szívós Márton gondoskoskodott arról, hogy ismét a magyar csapatnál legyen az előny, miután víz alatt brutálisan orrba rúgták, közelről gólt szerzett (6-5) a játékrész végén.

Szécsi a rendes játékidő végén is védett

A negyedik negyed elején Kiss Gergely is megszerezte második találatát (7-5), Dogas góljával bő két perc után újra csak egy gól volt az előny (7-6).

Szívós Márton egyedül úszhatott a kapura, de közelről hibázott, majd Jokovic kiegyenlített (7-7). 8-6 helyett...

A rendes játékidő utolsó két percében a horvátoknak volt több esélyük a meccs eldöntésére, az első ziccerüket a felső lécre ejtették, a másodikat pedig Szécsi védte, nem kis bravúrral. A kapusnak ez volt a nyolcadik hárított lövése, ennek köszönhetően maradt a 7-7, következhetett a hosszabbítás.A döntőspecialista újabb gólja is kevés volt

Szécsi a ráadást is bravúros védéssel kezdte, de Markovic lövését már nem háríthatta (7-8), majd Biros ismét a kapufára lőtte a labdát. A hosszabbítás első részének végén a világversenyek fináléjában rendre remeklő Kiss Gergely a harmadik gólját szerezte (8-8). Nagyon kellett!

Másfél perccel a vége előtt Markovic ismét vezetést szerzett a horvátoknak, akik már-már megkezdték az ünneplést. Nem ok nélkül, újabb gól már nem esett, így Horvátország világbajnok lett, a Kemény-gárda pedig Montreal után Melbourne-ből is ezüstéremmel térhet haza.