Gerrard megmentette az angolokat a még nagyobb szégyentől

Infostart
2007. március 29. 00:05
Az angolok a mérkőzés hajrájában - micsoda "bravúr!" - legyűrték az andorraiakat, miként a spanyolok is kiszenvedték a győzelmet Mallorcán az izlandiak ellen. Nincs már hibátlan csapat a mezőnyben: a törökök döntetlent játszottak, a svédek kikaptak. Egy 17 éves izraeli fiú két gólt lőtt az észteknek. Így zajlottak a szerdai labdarúgó Eb-selejtezők.
Azeri bravúr a finnek ellen

Az A csoportban a finnek eddig remekül szerepeltek, öt mérkőzésen veretlenek maradtak. Bakiban elbuktak azonban - Emin Imamaliev a 83. percben szerzett góljával a hazai csapat legyőzte a lényegesen esélyesebb vendégeket.

Az azerieknek ez volt az első győzelmük az Eb-selejtezősorozatban, s csak mindössze a harmadik teljes kontinensbajnoki történetük során. A csoport rangadóján a portugálok Tiago góljával vezetést szereztek Belgrádban, ezt azonban a szerbek Jankovics révén még az első félidőben kiegyenlítették. Óriási iramú mérkőzésen született döntetlen. A lengyelek sovány győzelme sokat ér: a gárda ellépett vetélytársaitól - de ne feledjük, már öt meccset is játszott otthonában.

Azerbajdzsán-Finnország 1-0
Lengyelország-Örményország 1-0
Szerbia-Portugália 1-1

A csoport állása: 1. Lengyelország 16 (7 mérkőzés), 2. Portugália 11 (6), 3. Finnország 11 (6), 4. Szerbia 11 (6), 5. Belgium 7 (6), 6. Kazahsztán 5 (6), 7. Azerbajdzsán 4 (6)
8. Örményország 1 (5)


Toni klubformában játszott a válogatottban


A B csoportban az ukránok nehezen gyűrték le a litvánokat, az odesszai találkozó egyetlen gólját a 47. percben Guszev fejelte. Oleg Blohin csapata sorozatban harmadik mérkőzését nyerte meg, s pontszámban utolérte a forduló előtt listavezető francia válogatottat.

A grúzok 3-1-re nyertek a Feröer-szigetek csapata ellen - a hazaiak utolsó gólját Jasvili a 90. percben szerezte a tíz főre olvadt vendégek ellen, büntetőből. Az olaszok a vártnál könnyedébben győzték le a skótokat, Luca Toni két góljával.

Ukrajna-Litvánia 1-0
Grúzia-Feröer-szigetek 3-1
Olaszország-Skócia 2-0

A csoport állása: 1. Ukrajna 12 (5 mérkőzés), 2. Skócia 12 (6), 3. Franciaország 12 (5), 4. Olaszország 10 (5), 5. Grúzia 6 (6), 6. Litvánia 4 (5), 7. Feröer-szigetek 0 (6)

Altintop egy pontot megmentett

A C csoportban a magyar csapat Priskin és Gera góljával 2-0- győzött Moldova ellen. A görögök csak Baszinasz a 65. percében szerzett tizenegyes-góljával tudták elhozni a három pontot Máltáról. A hazaiak közül Briffa a gól után piros lapot kapott.

Frankfurtban a norvégok nagyon közel álltak a bravúrhoz: már két góllal is vezettek a törökök ellen. Hamit Altintop azonban az utolsó pillanatban legalább döntetlenre mentette a mérkőzést. A törökök így már nem százszázalékosok, de biztosan vezetik a csoportot.

Magyarország-Moldova 2-0
Törökország-Norvégia 2-2
Málta-Görögország 0-1

A csoport állása: 1. Törökország 13 (5 mérkőzés), 2. Görögország 12 (5), 3. Bosznia-H. 7 (5), 4. Norvégia 7 (5), 5. Magyarország 6 (5), 6. Málta 4 (5), 7. Moldova 2 (6).

"Sovány" cseh győzelem


A D csoportban a hét eleji botrány után a csehek "győzelmi kényszerrel" fogadták a ciprusiakat. A vendégek remekül tartották magukat: a cseh gárda csak Radoslav Kovác fejesgóljával, kis különbséggel nyerte meg a mérkőzést.

Az írek szombat után újabb egygólos győzelemmel maradtak versenyben, Wales csapatának nem okozott gondot San Marino.

Csehország-Ciprus 1-0
Írország-Szlovákia 1-0
Wales-San Marino 3-0

A csoport állása: 1. Németország 13 (5 mérkőzés), 2. Csehország 13 (6), 3. Írország 13 (7), 4. Szlovákia 9 (6), 5. Wales 6 (5), 6. Ciprus 4 (6), 7. San Marino 0 (6)

Gerrardnak lehet hálás McClaren

Az E csoportban az izraeliek 4-0-ra kiütötték a gyenge észteket: az utolsó gólt a már a Chelsea első csapatában is bemutatkozott, mindössze 17 éves Ben Sahar, az európai futball egyik legnagyobb ígérete szerezte.

Az angol válogatott megszenvedett a győzelemért Barcelonában. Steven Gerrard az 54. percben törte meg a jeget, s megmentette Steve McClaren állását - szeptember óta ez volt az első gólja az angoloknak a selejtezőkben -, majd ugyancsak ő növelte az előnyt az utolsó negyedóra kezdetén. A 90. percben a csereként beállt Nugent, a második vonalban szereplő Preston North End csatára állította be a végeredményt.

Izrael-Észtország 4-0
Andorra-Anglia 0-3

A csoport állása: 1. Horvátország 13 (5 mérkőzés), 2. Izrael 11 (6), 3. Oroszország 11 (5), 4. Anglia 11 (6), 5. Macedónia 7 (6), 6. Észtország 0 (5), 7. Andorra 0 (5)

Healy már kilenc gólnál jár

Az F csoportban a svédek elcsúfították eddigi makulátlan mérlegüket, miután kikaptak Belfastban. Az Eb-selejtezők "ismeretlen nagy csillaga", az északír Healy szerezte a hazaiak mindkét gólját, s már kilenc gólnál jár!

Liechtenstein történelmi győzelmet aratott a legutóbbi Eb-n még a 16-os döntőben szerepelt Lettország ellen. A nagyhercegség válogatottjának ez volt mindössze a második győzelme a kontinensbajnokság selejtezőinek történetében. A gólt az olasz A ligában (!), a Sienában szereplő Mario Frick szerezte.

A spanyolok a 81. percben tudták csak feltörni az izlandiak védelmét: Iniesta az angolok elleni találatát követően idén már másodszor szerzett fontos gólt a válogatottban.

Liechtenstein-Lettország 1-0
Észak-Írország-Svédország 2-1
Spanyolország-Izland 1-0

A csoport állása: 1. Észak-Írország 13 (6 mérkőzés), 2. Svédország 12 (5), 3. Spanyolország 9 (5), 4. Dánia 7 (4), 5. Lettország 3 (4), 6. Izland 3 (5), 7. Liechtenstein 3 (5).

Szerencsés holland győzelem

A G csoportban Bulgária válogatottja nem tudott egyetlen árva gólt sem bepréselni az albánoknak, a románok ellenben simán megverték a luxemburgiakat. A gólokat csupa légiós, Mutu, Contra és Marica szerezte.

Marco van Basten Oranjéja, ha nincs is jó passzban, fontos három pontot szerzett Celjében: csak nehezen győzte le idegenben a szlovénokat. A találkozót eldöntő gólt a Barcelona védője, Giovanni van Bronckhorst szerezte - a 86. percben. Labdája két védőn megpattanva került a szlovénok hálójába.

Bulgária-Albánia 0-0
Románia-Luxemburg 3-0
Szlovénia-Hollandia 0-1

A csoport állása: 1. Hollandia 14 (6 mérkőzés), 2. Románia 11 (5), 3. Bulgária 9 (5), 4. Fehéroroszország 7 (5), 5. Szlovénia 4 (5), 6. Albánia 3 (5), 7. Luxemburg 0 (5)


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Dénes Tamás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást