Az olasz és az angol kapitány is az állásáért küzd

Infostart
2007. március 28. 14:24
Külföldön egy híján húsz labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőt játszanak délután és este. A műsorból kiemelkedik az Olaszország-Skócia, a Szerbia-Portugália, a Törökország-Norvégia - és más szempontból - az Andorra-Anglia mérkőzés.

A portugál válogatott látványos második félidei játékkal győzte le szombaton a belgákat - de ma nehezebb dolga lesz. Elsősorban azért, mert a világbajnoki negyedik helyezett gárda a mostani sorozat idegenben játszott meccsein, egyébként egyáltalán nem legyőzhetetlen ellenfelek, mint Finnország és Lengyelország ellen, már öt pontot elhullajtott.

Csak tovább nehezíti Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány dolgát, hogy Cristiano Ronaldo megsérült a keddi edzésen, játéka ezért kérdéses.

Ha nem tud játszani, a visszatérő Simão kerül a kezdőcsapatba: Ricardo - Miguel, Jorge Andrade, Ricardo Carvalho, Paulo Ferreira - Petit, Tiago, João Moutinho - Quaresma, Ronaldo (Simão) Nuno Gomes.

Sztankovics visszatér

A szerbeknél a kazahok elleni több mint meglepő vereség után Javier Clemente, a válogatott baszk szövetségi kapitánya kapta a legtöbb bírálatot. Várhatóan egy újabb botlás az állásába is kerülne. Immár nyilvánvaló, nem volt jó ötlet a keleti túrán pihentetni Duljajt, Krsztajicsot és Dragutinovicsot.

Visszatér a csapatba a legtöbbre taksált szerb futballista, Dejan Sztankovics, az Inter középpályása, ellenben a legjobb csatár, Zsigics, eltiltása miatt, nem játszhat.

Az olaszok négy meccsen hat pontot veszítettek már, a vesztett pontokat tekintve Franciaország, Skócia és Ukrajna is jobban áll a világbajnoknál.

Az olasz közvélemény elégedetlen Roberto Donadonival, a szövetségi kapitány azonban egyáltalán nem akar "élet-halál-kérdést" kreálni a Bariban rendezendő, skótok elleni meccsből.

Várható kezdőcsapatában tíz világbajnok is van, a "kakukktojás" Antonio Di Natale, az Udinese támadó középpályása.

Érdekes, hogy a további posztokon Buffon, Oddo, Materazzi, Cannavaro, Zambrotta, De Rossi, Pirlo, Camoranesi, Perrotta és Toni mellett döntő kapitány hasonló hadrendet képzel, mint amit Carlo Ancelotti játszat a Milanban - éppen Ancelottit tippelik egykori játékostársa, Donadoni utódjának a nyártól.A török válogatott - a mezőny két százszázalékos csapatának egyike - a legutóbbi vb-selejtezősorozatban okozott botrányok miatt továbbra is külföldön kénytelen "hazai" mérkőzést rendezni. Ráadásul Frankfurtban hiába töltenék meg a stadiont az ott élő törökök, az UEFA rendelkezése miatt a mérkőzés "zártkapus".

Ha nyer Fatih Terim csapata, a törökök nyolcpontos előnybe kerülnek a harmadik helyezett bosnyákokkal, és kilencpontosba a szerda esti ellenféllel, a norvégokkal szemben.

Inog McClaren széke

Az angol bulvárlapok szerint Barcelonában Steve McClaren szövetségi kapitány állása is a tét - ám azért nehéz elképzelni, bármilyen rossz sorozatban is van a háromoroszlános válogatott, hogy ne tudna nyerni Andorrában.

Még akkor is, ha a sérültek állapota nem javult, sőt Frank Lampard is rögzítőkötéssel játszik majd, miután eltört a csuklójánál egy csontdarab.

Ashley Cole visszatér a csapatba, valószínűleg játszik (az egyébként jól teljesítő Lennon helyén) Downing, míg elöl Andy Johnsont Defoe váltja. McClaren nem lehet biztonságban: ilyen rossz mérlege a "szakítás" előtt egyetlen angol szövetségi kapitánynak sem volt.