Dámosy: alig van remény arra, hogy mindent kifizetünk

Infostart
2006. november 14. 10:56
Körülbelül 800 millió forint hiányzik ahhoz, hogy a Ferencváros labdarúgócsapata jövő májusban adósságmentesen fejezze be az NB II-es bajnokságot - mondta a Ferencvárosi Torna Club másfél hónappal ezelőtt megválasztott elnöke. Dámosy Zsolt az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a klubmodell lehetséges átalakításáról, a Fotex-szerződésről, elődei felelősségéről és arról is, hogy ha csődbe meg az FTC Zrt., akkor a futballcsapat - a jogfolytonosságot elveszítve - a legalacsonyabb osztályban, a BLASZ IV-ben indulhatna a következő idényben. Az alábbiakban az interjú szerkesztett változatát olvashatják.
Elődei halmozták a titulusokat: Furulyás János és Ináncsy Miklós is elnöke volt az anyaegyesületnek és a labdarúgócsapatot működtető cégnek.

Én jelenleg a Ferencvárosi Torna Clubnak vagyok az elnöke. Az egyesület 99%-ban tulajdonosa az FTC Zrt.-nek, így a gyakorlatban a tulajdonost képviselem minden egyes tárgyaláson, de most hivatalosan nem vagyok a ferencvárosi labdarúgás funkcionáriusa. A cégben hamarosan közgyűlést tartunk, ahol új tisztségviselőket kell választani, hiszen Ináncsy úr mindkét posztjáról lemondott.

Tulajdonképpen nincs is jogi kapcsolat a sportegyesület maga és a labdarúgó-szakosztály között?

Az FTC Zrt. részvényei közül - a Fotex két darab részvényének kivételével - az összes az egyesület kezében van, így ez mindenképpen egy jogi kapcsolat.

A kereskedelmi jogok egy része viszont még mindig a Fotex Rt. tulajdonában vannak. Hogyan alakult ez így?

A részleges kereskedelmi jogokat birtokolja a Fotex. A Várszegi Gábor vezette cég 2001-ben megvásárolta a futballcsapatot működtető cég 80 százalékát, majd tőkeemeléssel 100 százalékos tulajdonossá vált. Két évvel később jött az az ominózus Debrecen elleni meccs, miután Várszegi úr úgy döntött, hogy szeretne kiszállni a Ferencváros labdarúgásából. Addigra már 1,8 milliárd forintot fektetett az üzletbe, és úgy döntött, hogy szinte az összes részvényt ellenszolgáltatás nélkül visszaadja az FTC-nek, a részleges kereskedelmi jogokat viszont megtartja, így ezek még ma is a Fotex birtokában vannak.

Kiderült-e az, hogy most mennyi az FTC adósságállománya, és hogy milyen értéket képviselnek ezek a kereskedelmi jogok?

A részleges kereskedelmi jogok is annyit érnek, amennyit hajlandók érte fizetni esetleges vevők. Ezekért most nincs érdeklődő, és ha valaki jelentkezne, ez a mostani helyzetben szerintem 100 és 200 millió forint között lehet. Ebben az is szerepet játszik, hogy a Fotex - elsősorban a célközönség, azaz a ferencvárosi szurkolók elutasítása miatt - ebből gyakorlatilag nem tud pénzt csinálni.

Ha végre megérkezne a klub megmentője, neki minden bizonnyal fontos lenne, hogy egy tiszta egyesületet vegyen át, ahol a kereskedelmi jogok szintén az FTC Zrt. tulajdonában vannak. Ez esetben viszont Várszegi úr akár azt is mondhatja, hogy másfél vagy 1,8 milliárdot kér ezért a csomagért. Most nem ez a legnagyobb problémánk, de miután rendeződik a klub helyzete meg kellene oldani ezt az abszurd helyzetet, hogy a Fotex ezzel nem keres pénzt, a Ferencvárosnak viszont sokat érnének ezek a jogok.

Lehet-e gazdaságosan működtetni a többi szakosztályt a futball nélkül?


A többi szakosztály akár joggal panaszkodhat, hogy eddig minden erőmmel a Zrt. megmentésére törekedtem, de mindenki belátja: messzemenőkig ez a legfontosabb dolog a Ferencváros életén belül. Ha esetleg a cég csődbe menne, akkor abszolút végveszély lenne a klubnál. Pillanatnyilag a szakosztályok önálló módon próbálják magukat fenntartani, ezért le a kalappal a vezetőik előtt. Azért viszont az anyaegyesület központi apparátusának több fronton kell harcolnia, hogy ők adottnak tekinthessék például a pályahasználati jogot.

Befejeződött-e már a klub átvilágítása?


Igen, befejeződött mind a klubnál, mind az FTC Zrt.-nél. Többé-kevésbé azokat a számokat kaptuk, amelyekről már az elődeim is beszéltek. Az adósságállomány egy része egy APEH-tartozás, amely még a Fotex-üzletből eredő 400 millió forintos társasági adó nem megfizetéséből adódik, a másik pedig a klub életben tartására felvett összesen mintegy 300 milliós OTP-hitel. A cégnél pedig összesen 800 millió forint hiányzik ahhoz, hogy a labdarúgócsapat 2007 májusában adósságmentesen befejezhesse a bajnokságot.

Ha ez nem sikerül, az azt is jelentené, hogy a következő szezonban csak a bajnoki piramis legalján szerepelhetne a labdarúgócsapat?

Elvileg igen, hiszen ehhez új egyesületet kellene alapítani.

Még ha nem is feltétlenül tisztességes, mégis nem járható út az, amit az elmúlt években többször is láthattunk, mely szerint többen úgy maradtak az élvonalban vagy kerültek oda, hogy megvették egy másik csapat indulási jogát. Nem etikai, nem érzelmi, hanem tisztán pénzügyi alapon kérdezem: nagy tragédia lenne, ha a Ferencváros csődbe menne?

Én úgy gondolom, hogy végtelenül nagy tragédia lenne. Elvileg lehetséges lenne ez a megoldás, de az elmúlt időben szigorodtak a feltételek, az MLSZ elnökségének engedélye kell hozzá. Bár eddig 10-12 csapat élt a lehetőséggel, az FTC és az MLSZ közötti viszonyt könnyen lehet, hogy a Fradi lesz az első, akinek ezt nem engedik meg. Mindenki tudta, hogy ha szigorúan nézzük, akkor a csapatok jelentős része nem felelne meg az UEFA előírásainak, mégis a hosszas huzavona után végül csak a Ferencváros nem kapta meg az élvonalbeli induláshoz szükséges licencet. Irtózatosan nehéz harc lenne valakinek a jogát megvásárolni, a szurkoló egy része pedig úgy gondolja, hogy ha csődbe megy a klub, akkor tényleg tiszta körülmények között a BLASZ IV-ben kell újrakezdeni.

Sokszor már a saját magamat vagy a Ferencváros elnökének a pozícióját megalázva megyek el tárgyalni, hogy életben maradjon ez a mostani egyesület, mert én is ismerem a Fradi-drukkereknek ezen önérzetét: Ha tönkremenne ez a Zrt., akkor mindenképpen valami új dolog kezdődik. Ha az FTC egy új labdarúgó-szakosztályt vagy egy új gazdasági társaságot hoz létre, az nem az a Fradi, amely tíz éve a Bajnokok Ligájában szerepelt, tehát a jogfolytonosságot mindenképpen elveszítjük.

Mi lenne, ha a Ferencváros csak és kizárólag annyit költene, amennyi biztosan a rendelkezésére áll?


Ez szerepel a programomban. Csak akkor és úgy van értelme a továbbélésnek, ha minden hitelezővel meg lehet egyezni. Innentől egy nagyon szigorú üzleti terv alapján kizárólag azt a pénzt fogjuk kiadni, amit beveszünk. Ez az egyik legeltökéltebb szándékom. Én el sem tudom képzelni azt, hogy hogyan tud egy gazdasági vezető úgy nyugodtan aludni, 100, 200 vagy ezt a szezont tekintve 300 millió forinttal túlvállalja magát, miközben semmilyen fedezet nincs arra, hogy ezt miből lehet kifizetni. Ez a gazdaság egyetlen területén nem működne, ezt egyedül a magyar labdarúgásban, a Ferencvárosnál alkalmazták az elmúlt években.

Tapasztalt bűncselekményre utaló jeleket is az átvilágítás során?


Nem, bűncselekményre utaló nyomokat nem találtunk. Már az első pillanatban azt mondta: számomra az a világvége lenne, hogyha ez derülne ki. Most úgy gondolom, hogy ha ilyen nem is volt, nagyon gondatlanul, súlyos hibákat elkövetve vezették ezt az egyesületet.

Dolgozunk egy programon, amelynek célja, hogy körülbelül 400 millió, az FTC Zrt.-től függetlenül ügyvédi letétbe helyezett forinttal egy befektetői csoportot hozzunk létre. Nevek említése nélkül már vannak konkrét ígéreteink. Ezzal a pénzzel már érdemes elmenni az összes játékoshoz, hitelezőhöz és azt mondani a Ferencváros szállítóinak, akinek lejárt tartozásai vannak, hogy uraim, ennyi pénzt lehetett a ferencvárosi labdarúgásra összeszedni.

A Fradiról mindenki tudja, hogy milyen állapotban van. Annak semmi értelme, hogy valaki kardoskodik amellett, hogy márpedig nekem 30 millióval tartoznak, ha nem kapom meg a 30 milliót, akkor engem nem érdekel az egész, mert ez, akinek most 30 millióval tartozunk, törődjön bele abba, hogy az ő követelése ma kis túlzással nullát ér. Alig van remény arra, hogy mindent kifizetünk.

Ha ő úgy dönt, hogy inkább felszámoltatja az FTC-t, akkor a követelése ellenértékeként ő nulla forintot fog kapni, és ezzel ráadásul aláírta a Fradi labdarúgásának a halálos ítéletét. Ezért bízom benne, hogyha megfeszült munkával összeszedünk mondjuk 400 millióra, ami a fele lenne a mostani pénzigénynek, akkor mindenkinek azt lehet mondani, hogyha beleegyezik a tartozás felének elengedésébe, akkor egyrészt aláírta azt, hogy a Fradi mehet tovább, én pedig a szó szoros értelmében egy oklevelet kiállítok arról, hogy a nulla helyett meg fogja kapni a követelésének a felét.

Szerdán küldöttközgyűlést tart az egyesület.


Mérföldkő lehet a szerdai nap a klub életében, hiszen a pillanatnyilag szavazatra joggal bíró szakosztályok arról dönthetnek, hogy kinyitjuk-e az egyesületet, nyílt tagságot kínálunk-e az embereknek. Ezzel a szurkolókat hozzásegíthetnénk, hogy még közvetlenebbül részt vegyenek a klub életében. A tagdíjbefizetésekből tényleg egy egészséges központot fenn tudnánk tartani, és reményeim szerint végre eljuthatnánk oda, hogy nem a központ szeretne a szakosztályoktól támogatást kapni, hanem az anyaegyesület segíthetné a szakosztályokat.

Sokan láttatják egyszerű feladatnak a Ferencváros megmentését. Azt mondják, hogy csináljunk kis részvényeket 1000 Ft-tal, és ha az egymillió fradista, mindenki csak egy-egy részvényt jegyez be, akkor egymilliárd forint bevétel lesz, tehát már megoldottunk minden problémát. Eltekintve attól, hogy ez jogilag most nem működik, egy ennyire negatív tőkével rendelkező vállalatból nem lehet nyílt részvénytársaságot csinálni, nehéz egymillió embert megszólítani.

Nagy a félelmem, hogy az igazán mozdítható fradisták száma ennél nagyságrendekkel kisebb. Ha egy erős kampánnyal harmincezer embert meg tudunk szólítani, az évenként 12 ezer forintos tagsági díjjal 360 milliós bevételt jelenthet. Ha valóban lenne egy ilyen bázis, akkor magabiztosabban mondhatjuk a cégeknek, hogy ezt a bázist - kiegésztíve a többi szimpatizánssal - innentől kezdve szeretnénk valóban gazdasági erővé kovácsolni. Kíváncsian várom a szerdai döntést. Meg vagyok róla győződve, hogy a Ferencvárosnak más lehetősége, más útja nincs.

Ha nem áll mögöttünk ez a százezres tömeg, akkor nincs létjogosultságunk. Akkor oda kell állni a nép elé és azt kell mondani, hogy mindent egybevéve hárommilliárdos adósságot halmoztunk fel, és senkitől nem várhatjuk, hogy elengedjék nekünk ezt a tartozást. Amit itt 107 éve ápoltak az elődeink, sikerült csődbe vinni és tíz év múlva már lakópark vagy bevásárlócentrum lesz az Üllői út 129-ben.