Federert Roddick sem tudta megállítani

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 11. 01:14
Megvédte címét a svájci Roger Federer az amerikai nyílt teniszbajnokságon, mivel a döntőben 2 óra 27 perc alatt, 6:2, 4:6, 7:5, 6:1-re győzött a hazai közönség előtt szereplő Andy Roddick ellen.

Federer sorozatban harmadszor nyert a US Openen, és pályafutása kilencedik GS-tornáján diadalmaskodott. Idén győzött az Australian Openen és Wimbledonban, a Roland Garros fináléjában pedig a salakspecialista spanyol Rafael Nadaltól kapott ki.

Federer ellenállhatatlan volt a nyitó játszmában

A világelső ezúttal is parádésan kezdett: egy perc alatt nyerte meg saját adogatását, majd további négy elteltével brékelte ellenfelét.

Aztán tovább rohamozott, lélegzethez sem engedte jutni Roddickot, remekül szervált, egyik sarokból a másikba kergette riválisát (3:0).

Az amerikai képtelen volt felvenni a versenyt Federerrel, aki szinte tetszés szerint nyerte a pontokat, a gémeket (5:0).

Ezután a címvédő meglepő módon hibázgatni kezdett, Roddick pedig két játékot nyert és labdája volt az 5:3-hoz is.

A lehetőségét azonban elpuskázta, Federer viszont kíméletlenül kihasználta a megingást és 29 perc alatt begyűjtötte az első szettet.

Nagy csata a meccs közepén
 
A második játszmát az amerikai szervakirály kezdte jobban, aki azonnal - ráadásul semmire - elvette a svájci szervajátékát, és ha nehezen is, de nyerte a sajátját, így 2:0-ás előnyhöz jutott.

Az amerikai remekül tartotta magát, kőkemény ütéseivel és kiváló hálójátékával 3:1-re, 4:2-re, 5:3-ra vezetett, majd 5:4-nél már az egyenlítésért adogathatott.

Roddick három játszmalabdához jutott, amelyek közül a másodikat értékesítette és újabb 37 perc elteltével, kezdődhetett minden elölről.

A folytatásban óriási csata alakult ki, és az amerikai továbbra is lépést tudott tartani Federerrel: az ötödik játékban négy bréklabdája is volt, a hatodikban pedig ötöt hárított (3:3).

Aztán 6:5-nél a világelső három szettlabdához jutott: az elsőt egy 222 km/órás ásszal védte Roddick, ám a másodikat már nem tudta hárítani, így további 54 perc elteltével ismét a Federer volt előnyben.

Roddicknak csak egy becsületgémre tellett a negyedik szettben

A negyedik, egyben utolsó felvonás második játékában a svájci nagyon simán elvette ellenfele szervajátékát, majd könnyedén nyerte a sajátját (3:0).

Ettől kezdve már nem volt megállás: a bázeli fenomén úgy játszott ellenfelével mint macska az egérrel. Látszott, Roddick lélekben már feladta (5:0), és bár nagy nehezen, meccslabdát hárítva, nyert ugyan még egy becsületgémet, de a következő játék után már ugrott is át a hálón, hogy gratuláljon riválisának.