"Erdeinek nincs esélye amerikai klubszerződésre"

Infostart
2006. augusztus 4. 05:19
Erdei Zsolt szombaton klubtársa, a német Ulrich ellen immár hatodik alkalommal védte meg a Boksz Világszervezet félnehézsúlyú világbajnoki címét. A magyar ökölvívó a sikerek ellenére kissé csalódottan mondta az InfoRádiónak, hogy klubja, a hamburgi Universum Box-Promotion nem támogatja érdemeinek megfelelően. Erdei Zsolt menedzsere, Dámosy Zsolt szerint a hamburgi egyesület, bár tehetne többet is a világbajnokért, a maximumot kihozza a magyar sportolóból.

Szombaton pályafutása egyik legnagyszerűbb mérkőzését vívta, szerdán pedig keserűen kifakadt Erdei Zsolt. A Boksz Világszervezet félnehézsúlyú világbajnoka úgy vélte: győzelme ellenére nem hiszi, hogy az Universumnál ő lesz a nagy kedvenc.

Erdei Zsolt úgy vélte: túl régóta "jegelik" őt ahhoz, hogy most már őt futtassák. "Két és fél éve vagyok világbajnok, de jégre vagyok téve, a kiskutya sem foglalkozik velem az Universumnál" - fakadt ki.

Zsolt a legjobban kereső magyar sportolók egyike

Menedzsere, Dámosy Zsolt viszont úgy véli, mindent a maga helyén kell kezelni. "Zsolt magyar szinten iszonyúan jól meg van fizetve, megkockáztatom, hogy a legjobban kereső magyar sportolók között van" - mondta.

A menedzser abban látja a probléma gyökerét, hogy profi pályafutása elején Erdei Zsolt olyan német közegbe került, ahol olyan megasztárokkal edzett, mint a Klicsko-fivérek, vagy Dariusz Michalczewski, akik ennek megfelelően karrierjük során több tízmillió dollárt bokszoltak össze.

Sok múlik az egyéniségen és a szerencsén

"Ehhez képest Zsolt úgy érzi, hogy nem becsülik meg kellőképpen Németországban. Ha hozzájuk hasonlítja magát, akkor még igaza is lehet" - vélekedett Dámosy Zsolt, aki hozzátette, hogy Erdei a boksztudást tekintve semmivel sem rosszabb náluk, így némileg jogos a felvetése, hogy miért nem adatik meg neki is az anyagi elismerés.

A menedzser szerint a profi bokszban sok múlik az egyéniségen és a szerencsén is. Dariusz Michalczewski például szerencsés helyen volt szerencsés időben. Akkor ment ugyanis az Universumhoz bokszolni, amikor a fizetős tévécsatornák fénykorában a jelenleginél sokkal többet fizettek a sportolóknak.

Lehetetlen egy amerikai szerződés

Dámosy Zsolt éppen ezért úgy véli, hogy Erdei "abszolút jó helyen van az Universumnál és a maximumot kihozzák egy Németországban élő magyar bokszolóból". A menedzser szerint elképzelhető, hogy más lenne a helyzet, ha német sztár lenne, ha teljesen oda kötötte volna az életét.

"Az Universum szerződése, az istálló által fizetett összegeket meg sem tudná közelíteni sehol máshol. Lehetetlen, hogy egy amerikai istálló leigazolja Zsoltot. El kellene kapni egy népszerűsége csúcsán lévő ellenfelet, akit jól el lehet adni Amerikában (ilyen volt Roy Jones) és ha őt megveri, akkor azzal be lehetne futtatni világszerte is" - vélekedett Dámosy Zsolt.

A televízión is múlik

A menedzser úgy vélte, hogy Erdei lehetne nagyobb sztár, ha a német ZDF televízió több pénzt ölne bele. "Amit eddig elértünk, azzal elégedettnek kell lennünk. Zsolt soha nem lesz olyan népszerű, mint Dariusz, nem szabad ezt kitűzni célként" - jelentette ki Dámosy Zsolt, aki úgy vélte: ha két szinttel lejjebb sikerül Erdeinek felérni, akkor nagyon örülhetnek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Dámosy Zsolt menedzser
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást