Megkezdődött a téli olimpia

InfoRádió / MTI
2006. február 10. 22:38
Torinóban megkezdődött a XX. téli olimpia: a 16 napig tartó versenysorozatot Carlo Azeglio Ciampi olasz államfő nyitotta meg. Korábban a nyolcvan ország küldöttsége az olasz ábécé szerinti sorrendben vonult be a torinói olimpiai stadionba, a magyarok hetvenhetedikként következtek.

Torinóban megkezdődött a XX. téli olimpia: a 16 napig tartó versenysorozatot Carlo Azeglio Ciampi olasz államfő nyitotta meg, majd nem sokkal később a kétszeres olimpiai bajnok sífutónő Stefania Belmondo gyújtotta meg az olimpiai lángot.

Korábban a nyolcvan ország küldöttsége az olasz ábécé szerinti sorrendben vonult be a torinói olimpiai stadionba, a magyarok hetvenhetedikként következtek. A magyar zászlót a rövidpályás gyorskorcsolyázó Darázs Rózsa vitte.

A küldöttség az elhunyt Csák Ibolya emlékére gyászszalaggal akart felvonulni, de az elképzelés megvalósításához a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem járult hozzá.

Az olaszországi játékokon 15 sportágban 2646 versenyző vehet részt, Magyarországot 19 sportoló képviseli.

Még a megnyitó előtt 12 északi sízőt öt napra felfüggesztettek, mivel vérükben túl magas volt a vörösvértestek aránya. A sportolók a vasárnapi üldözéses viadalokon és a keddi csapat sprintben nem indulhatnak.

A Nemzetközi Sí Szövetség főtitkára azt mondta, hogy ez nem eltiltás, a sportolók egészségi okokból nem versenyezhetnek ilyen értékekkel.