Az ombudsman szerint nincs elvi akadálya a szurkolói adatbázisnak

Infostart
2005. december 7. 12:24
Az adatvédelmi biztos elképzelhetőnek tartja, hogy központi nyilvántartást hozzanak létre a rendbontó futballszurkolók adatainak tárolására. Péterfalvi Attila ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy erről törvénynek kell rendelkeznie.

Az ombudsman emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi sporttörvény ugyan lehetőséget ad a kluboknak arra, hogy egy-egy szurkolót kitiltsanak a stadionokból, de a rendbontók adatait nem adhatják át más egyesületeknek.

A Magyar Labdarúgó Szövetség múlt pénteken kezdeményezte egy ad hoc bizottság létrehozását annak érdekében, hogy megteremtsék a hatékony együttműködés feltételeit a lelátói rasszizmus és erőszak leküzdésére.

A sportvezetők emlékeztettek arra, hogy Németországban és Angliában már sikeresen működik a központi adatbank, amelyben a randalírozó és a stadionokból kitiltott szurkolókat tartják nyilván.

Legutóbb 2001-ben kormányrendeletben intézkedtek egy központi nyilvántartás létrehozásáról, amelyet az akkori sportminisztérium kezelt. Az akkori adatvédelmi biztos ugyanakkor jelezte, hogy az adatbázis kezelését törvényben kell szabályozni.

A jogszabályt nem alkották meg, a nyilvántartás pedig megszűnt, mivel a kormányrendeletet idén szeptember 9-én hatályon kívül helyezték.