Nyitókép: Pixabay.com

Ha nem a Lukoil a tulaj, az más - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2024. augusztus 2. 21:06
Brüsszelből összehangolt akciónak nevezete az orosz olajszállítások ügyében történteket a külgazdasági és külügyminiszter. Magyarázatot vár a kormánytól a magyar Nemzeti Kártya-program kiterjesztése ügyében az Európai Bizottság. További 1500 vasutas és autóbuszos dolgozó kaphat hőségpénzt. Az InfoRádió legfontosabb pénteki hírei.

Nem tartja megbízható tranzitországnak az olajszállításban Horvátországot a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter ezt azzal indokolta, hogy a horvátok a piaci átlagos értékek ötszörösére emelték az olaj tranzitdíját a háború kitörése óta, és lehetetlenné tették a Mol számára, hogy hosszú távra kössenek le szállítási kapacitásokat. A miniszter Brüsszelből összehangolt akciónak nevezete az orosz olajszállítások ügyében történteket. Ukrajna megtiltotta a Lukoilnak az olajszállítást tranzitvezetékein, de Magyarország és Szlovákia emiatt hiába fordult az Európai Bizottsághoz, a testület az orosz olajról való leválást javasolta a két országnak.

Ha nem az orosz Lukoil társaság az olaj tulajdonosa, akkor annak tranzitját nem akadályozzák Magyarország és Szlovákia felé. Az Európai Unió kereskedelempolitikáért felelős biztosa szerint Ukrajna ezt erősítette meg Brüsszelnek. Valdis Dombrovskis az X közösségi oldalon azt írta, hogy ma (pén) beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel azért, hogy az Európai Bizottság részletesebben megismerje Magyarország energiaellátását. Korábban a testület úgy vélte, nem sürgős az ügyben a konzultáció, a két uniós ország energiaellátása nincs veszélyben.

Az európai uniós ügyekért felelős miniszter szerint a jelenlegi kohéziós politika átfogó támadás alatt áll. Bóka János az MCC Feszt-en elmondta, a testület egységes tagállami kifizetési csomagokat akar létrehozni, amelyeket elvileg szabadabban fel lehet használni, ha van a bizottság által is elfogadott reformprogram. Ez pedig kiveszi a tagállamok kezéből a költségvetési és a gazdaságpolitikai eszközöket.

A szomszédos országok átlaga alatt voltak a magyar üzemanyagárak júliusban. A KSH adatai szerint a benzin 8, a gázolaj 3 forinttal volt olcsóbb.

Magyarázatot vár a kormánytól a magyar Nemzeti Kártya-program kiterjesztése ügyében az Európai Bizottság. Brüsszel az orosz és fehérorosz állampolgárokat érintő, júliustól érvényes könnyítések miatt aggódik. Korábban a bírálatokra reagálva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy az orosz és belorusz állampolgárok továbbra is kizárólag vízum birtokában léphetnek be Magyarország és ezzel a schengeni övezet területére, tartózkodási engedélyt pedig csak a jogszabályokban rögzített módon kaphatnak.

További 1500 vasutas és autóbuszos dolgozó kaphat hőségpénzt – közölte Facebook-oldalán az építési és közlekedési miniszter. Lázár János azt írta, az ügyben egyeztetett a MÁV-csoport szakszervezeteivel, és most az érdekvédőkön a sor, hogy eldöntsék, kik kapjanak fizetés kiegészítést. Hozzátette, a pénzt a fizikai dolgozóknak kell adni. A kormány korábban úgy döntött, augusztus közepén rendkívüli, 200 ezer forintnyi juttatással köszöni meg a MÁV-VOLÁN-csoport 33 ezer fizikai dolgozójának azt, hogy a drámai állapotok ellenére a hőhullám idején is kitartottak.

A korábbinál nagyobb területen lesz tilos a beépítés a Balaton vízparti környezetében – közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium. A tárca szerint az új szabályozás meg kívánja védeni a strandokat és a zöldterületeket a természetes partszakaszok kijelölésével.

Romapolitikai államtitkárság alakul Sztojka Attila vezetéséve. A Népszava úgy értesült: a Belügyminisztériumban több részre bontják a Fülöp Attila vezetésével működő gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárságot, és jön létre egy romapolitikai államtitkárság.

A téli krízisidőszakra 400 millió forint többletforrással támogatja a hajléktalanellátó szervezeteket a kormány – közölte a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára. A tárca Hajléktalanokért Közalapítványt bízta meg azoknak a pályázatoknak a lebonyolításával.

Az Egyesült Államok Edmundo González ellenzéki jelöltet ismerte el a vitatott venezuelai elnökválasztás győztesének. A venezuelai Nemzeti Választási Tanács hétfőn a 2013 óta hatalmon lévő Nicolas Madurót újabb, harmadik hatéves ciklusra nyilvánította elnöknek. Az ellenzék szerint csalás történt, az eredmények körüli vita pedig erőszakos tüntetéseket váltott ki az országban.

Törökország blokkolta a hozzáférést az Instagramhoz az ország területén, de annak okát nem közölték. Ugyanakkor a török elnök kommunikációs igazgatója élesen bírálta az amerikai közösségi oldalt, mert szerinte az cenzúrázta az Iszmail Haníje Hamász-vezér meggyilkolásával kapcsolatban közzétett részvétnyilvánításokat.

Őrizetbe vettek egy orosz szenátort gyilkosság előkészülete miatt - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség. Az ügyészség úgy véli, hogy Dmitrij Szaveljev eltervezte egy olyan volt üzleti partnerének meggyilkolását, akit 2022-ben elítéltek egy cégnél történt, különösen nagy összegű sikkasztásért.

Kivonja a forgalomból a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a folsav pótlásra szolgáló HUMA-FOLACID 5 mg-os tabletta több tételét minőségi problémák miatt. A hatóság közölte: elrendelte, hogy az érintett gyógyszereket hívják vissza az egészségügyi szolgáltatóktól, valamint a betegektől is.