Tettesek, rakéták, sebesültek, túlélők - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2023. január 14. 21:14
Az ügyészség indítványozta a csütörtök éjjel Újbudán egy rendőrt halálra késelő és két másikat megsebesítő férfi letartóztatását. Több halottja és számos sebesültje van az Ukrajnát ért második orosz rakétatámadás-hullámnak. Négyen megsebesültek Londonban, miután egy autóból egyelőre ismeretlen tettesek lövéseket adtak le. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Az ügyészség indítványozta a csütörtök éjjel Újbudán egy rendőrt halálra késelő és két másikat megsebesítő férfi letartóztatását - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség. Január 12-én este egy bejelentés miatt érkezett ki a rendőrség a XI. kerületi társasházhoz, amelynek a rendőrökre is támadó lakója kalapáccsal törte be egyik szomszédja ajtaját. Az intézkedés közben a férfi mindhárom rendőrt megszúrta, egyiküket szívtájékon érte a szúrás és belehalt a sérülésbe. Az elkövető nem tett vallomást és panasszal élt a gyanúsítás ellen. A csütörtöki támadást felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el. A főügyészség azért indítványozta a gyanúsított letartóztatását, mert fennáll a szökés veszélye.

Az Országgyűlés kulturális bizottságának összehívását kezdeményezi az Erasmus-ügy miatt a Demokratikus Koalíció. Kálmán Olga, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője online sajtótájékoztatóján azt mondta, a héten derült ki, hogy az Orbán-kormány miatt a magyar egyetemek jelentős része nem vehet részt a nemzetközi felsőoktatási programban. A kulturális bizottság alelnökeként Kálmán Olga a testület összehívását kezdeményezte, hogy Pintér Sándor belügyminiszter, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Varga Judit igazságügyi miniszter személyesen számoljanak be arról, hogy – megfogalmazása szerint - hány kutatónak lehetetlenítették el a munkáját, és hány egyetemistának törték össze az álmait.

Valamennyi magyar egyetemi polgárnak, az egyetem fenntartójától függetlenül, diszkriminációmentesen biztosítani kell azt a jogot, hogy az Európai Unió oktatási, mobilitási programjaiban, valamint kutatási együttműködéseiben részt vehessen – írta közleményében a Magyar Rektori Konferencia. Közölték, hogy Magyarországon 63 felsőoktatási intézmény működik: államiak, egyháziak, magánintézmények és alapítványi modellváltó egyetemek. A rektori konferencia elnöksége elfogadhatatlannak tartja, hogy bármilyen természetű és jellegű politikai vita a magyar egyetemisták és egyetemi oktatók részvételét korlátozza az EU oktatási, mobilitási és kutatási együttműködési programjaiban.

Tovább emelkedett a családtámogatások összege - írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Facebook-oldalán. Hornung Ágnes arra emlékeztetett, hogy a gyermekgondozási díj maximális összege 2010 óta a háromszorosára, a gyermekek otthongondozási díja pedig négy év alatt több mint a duplájára nőtt. Az államtitkár hivatkozott a tárcának a kormany.hu oldalra feltöltött közleményére, amely szerint a kormány a szankciós válság ellenére is megvédi a családtámogatásokat, sőt ezek összege idén tovább nő.

Több mint 14,3 millió ügyfél kereste fel a kormányablakokat 2022-ben, akik összesen 15,7 millió ügyet intéztek el, ami a 2019-es év rekordot jelentő számait. A Miniszterelnökség közlése szerint azt írták, az online intézhető ügyek száma egyre bővül, valamint az új, mesterséges intelligenciát alkalmazó, önkiszolgáló ügyintézési pontok is elérhetővé válnak a legtöbb ügyfélszolgálaton az idén. Tavaly a legtöbben a személyazonosító igazolvánnyal kapcsolatos ügyeket intéztek az ügyfélszolgálatokon.

Jelentősen megnőtt a SZÉP-kártya forgalom tavaly, a kártyabirtokosok a legtöbbet a vendéglátás zsebből költötték. A kártyakibocsátók tájékoztatása szerint, a forgalomnövekedésben az élelmiszervásárlási lehetőség, az alszámlák közötti átjárhatóság, illetve az elfogadóhelyek és a kártyabirtokosok számának folyamatos bővülése is szerepet játszott. Tavaly a vendéglátás alszámláról történt a legtöbb költés, 60,4 százalék, míg a szállás alszámláról a felhasználás 30,3 százaléka, a szabadidő alszámláról pedig 9,3 százaléka történt.

Több halottja és számos sebesültje van a második orosz rakétatámadás-hullámnak, amely szombaton érte Ukrajnát, órákkal a Kijevre és Harkivra mért korábbi rakétacsapás után - jelentette az ukrán média hivatalos hatósági közlésekre hivatkozva. A reggeli támadás után az egész országra légiriadót rendeltek el. A második rakétatámadásban a közép-ukrajnai Dnyipróban egy kilencemeletes lakóház részben összeomlott. Lakói közül öten meghaltak, és 27-en megsérültek, köztük hat gyermek is. A reggeli rakétatámadásban, amely Kijevet és Harkivot érte, a jelentések szerint senki sem sérült meg.

Négyen megsebesültek Londonban, miután egy autóból egyelőre ismeretlen tettesek lövéseket adtak le. A Scotland Yard tájékoztatása szerint három nő és egy hétéves kislány szenvedett lőtt sérüléseket. Az incidens egy katolikus templomnál, ahol éppen gyászszertartás zajlott. Az egyik sérült potenciálisan maradandó sérüléseket szenvedett.

Nem sikerült megválasztani az új cseh államfőt a közvetlen elnökválasztás kétnapos első fordulójában. A győzelemhez a szavazatok több mint 50 százalékának a megszerzésére lett volna szükség, ami a nyolc jelölt közül senkinek sem sikerült. második fordulóba Andrej Babis volt kormányfő és Petr Pavel nyugalmazott tábornok kerül. Babis eddig a leadott szavazatok 37 százalékát, Pavel pedig 34 százalékát kapta. A választási részvétel 67,6 százalékos volt.