Terrorellenes intézkedésekről határozott a kormány - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2021. augusztus 10. 22:11
Terrorellenes intézkedésekre 4 milliárd forintot csoportosított át a kormány. Eddig 18 egészségügyi dolgozó ellen tett feljelentést a Nemzeti Védelmi Szolgálat. 48 órás sztrájkot hirdetett a német mozdonyvezetők szakszervezete. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Terrorellenes intézkedésekre 4 milliárd forintot csoportosított át a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében az összeget a Belügyminisztérium kapja. A kormány további 127 milliárd forintot is átcsoportosított: ennek nagy részét, 100 milliárd forintot a Pénzügyminisztérium költheti tőkeemelésre, de az nem derül ki, hogy melyik társaságban. Ezen kívül a felsőoktatás 8 milliárdot, a kulturális intézmények és múzeumok több részletben 6 milliárdot, a büntetés-végrehajtás 2 milliárd forintot kap. A Digitális Kormányzati Ügynökségnek újabb 8 milliárd forint jut beruházásokra.

Ismét stagnál a szennyvízben a koronavírus koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A 31. héten a nagyvárosok többségének szennyvizében megállt a koronavírus örökítőanyagának növekedése és jelenleg alacsony szintű a koncentráció. Ez alól csak Kaposvár kivétel, ahol mérsékelt. A központ azt kéri, hogy mindenki fokozottan ügyeljen a biztonságra, és továbbra is kerülje a zsúfolt helyeket.

Márciusi indulása óta 86 egészségügyi dolgozóval szemben indított megbízhatósági vizsgálatot a Nemzeti Védelmi Szolgálat. Az eljárások közül 18 végződött feljelentéssel – mondta el az InfoRádióban Vámosi Piroska a korrupció megelőzési főosztály vezetője. A rendőr ezredes megerősítette: több vizsgálat még tart, ezekben később születik határozat. Kiemelte: a leggyakoribb bűncselekmény a hálapénz elfogadása, a közfeladati helyzettel és védettségi igazolással kapcsolatos visszaélés volt.

A koronavírus elleni oltási kampány felgyorsítását sürgette a német kancellár a delta variáns terjedése miatt. Angela Merkel Berlinben a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után azt mondta: meg kell akadályozni, hogy túlterheltté váljon az egészségügyi rendszer. Az értekezleten a többi között megállapodtak arról, hogy október 11-től megszüntetik a gyorsteszt szolgáltatás ingyenességét az oltástól elzárkózóknak. Az oltás ugyanakkor továbbra is önkéntes marad.

Szigorításokra, a többi között a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejének rövidítésére készül Szerbia. A közszolgálati televízió beszámolója szerint a koronavírus elleni válságstáb erről szóló döntése néhány napon belül megszülethet. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a vendéglátóhelyek mellett mely területeket érinthetik az új intézkedések.

Németországban állami forrásokból harmincmilliárd eurós alapot állítanak fel a júliusi árvizek utáni helyreállítás finanszírozására. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek tanácskozásán kötött megállapodás szerint az alapot fele-fele arányban töltik fel. Ehhez változtatni kell az adóbevételek elosztásán. A Bundestag várhatóan szeptember elején, rendkívüli ülésen tárgyalja az ügyet, néhány héttel a szeptember 26-i parlamenti választás előtt.

Görögországban már 90 ezer hektár terület vált a lángok martalékává az athéni egyetem földtani intézetének előzetes kárösszesítése szerint. Az athéni egyetem egyik geológia professzora arra hívta fel a figyelmet, hogy a veszély a tüzek eloltásával sem ér véget: ezután heves esőzések kiváltotta, katasztrofális következményekkel járó áradások, sárlavinák és földcsuszamlások következhetnek, mint az az utóbbi években elég gyakran előfordult.

Sztrájkot hirdetett a német mozdonyvezetők szakszervezete, a munkabeszüntetés a teherszállításban ma este, a személyszállításban holnap hajnalban kezdődik és 48 óráig tart. A szakszervezet 3,2 százalékos béremelést követel és prémiumot a koronavírus-járvány miatti nehézségekért. Az emelés mértékét a munkáltató is elfogadja, de fokozatosan vezetné be. A német szakszervezet legutóbb 2015-ben szervezett sztrájkot, ami csaknem hat napig tartott.

Lemondott Andrew Cuomo New York-i kormányzó, akit egyre többen vádolnak szexuális zaklatással. A kormányzót immár 11 nő vádolja azzal, hogy nem helyénvaló módon közeledett feléjük, vagy illetlen megjegyzést tett. Ő azzal védekezett, hogy sértései nem voltak szándékosak, egyúttal vitatta, hogy az ellene szóló állítások a bíróságon is megállják a helyüket.