Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Több mint 150 millió forintért kelt el egy Munkácsy-kép a Virág Judit Galéria árverésén - fotók

Infostart
2024. október 16. 17:06
Munkácsy Mihály Randevú az ablaknál című nagyméretű festménye 155 millió forintért kelt el a Virág Judit Galéria keddi árverésén, amelyen Vaszary János, Kondor Béla és Mednyánszky László jelentős képei is új gazdára találtak a Budapest Kongresszusi Központban.

Munkácsy Mihály Randevú az ablaknál című nagyméretű festménye 40 millió forintos kikiáltási árról indulva érte el a 155 millió forintot, amellyel megdöntötte az idei eladási rekordot - írta közleményében a galéria.

Munkácsy Mihály - Randevú az ablaknál (Forrás: Virág Judit Galéria)

A Franciaországban készült festmény egy rövidebb párizsi kitérő után, 1914-től egy magyar műgyűjtemény része volt mostani elárverezéséig.

Az aukción szerepelt Vaszary János Virágrendezés című 1909-es alkotása. A kép meghitt pillanatot örökíti meg, amint a festő felesége, Mimi virágokat rendez a ragyogó nyári napsütésben. A Virágrendezés 65 millió forintról indulva 90 millió forintért kelt el az árverésen.

Vaszary János - Virágrendezés (Forrás: Virág Judit Galéria)

Kondor Béla 1961-es Apáca és a pap című képét a tragikusan rövidre szabott életmű egyik legfontosabb darabjaként tartják számon. A festmény 36 millió forintos kikiáltási árról indulva végül 50 millió forintért talált új tulajdonosra.

Kondor Béla - Apáca és a pap (Forrás: Virág Judit Galéria)

Mattis-Teutsch János dupla aktos képe nagy licitharcot követően 16 millióról indulva végül 34 millió forintért kelt el, míg Czigány Dezső Cézanne-t idéző, mesterien megfestett csendélete 40 millióért.

Mattis-Teutsch János képe (Forrás: Virág Judit Galéria)

Mednyánszky László 1895 körül született Fényködös táj című, nagyméretű alkotása a Tátrában készült, a festményt a napfény és a köd játéka teszi rejtelmessé, spirituálissá. A Fényködös táj 17 millió forintért talált új gazdára.

Mednyánszky László - Fényködös táj (Forrás: Virág Judit Galéria)

A tájékoztató idézi Kelen Annát, a Virág Judit Galéria művészettörténészét, az árverés vezetőjét, aki azt mondta: a teltház előtt zajlott árverés kiemelkedően magas eladási arányt és leütési árakat hozott, bizonyítva, hogy a műkincspiac nagyon is aktív, a fiatal generáció is egyre inkább érdeklődik a műnkicsek iránt.