Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Rudolf Péter: szeretném, ha a Víg Szalon generációk találkozóhelyévé válna

Infostart / InfoRádió - Kocsonya Zoltán
2024. október 13. 16:38
A hétvégén megnyitotta kapuit a Vígszínház közvetlen szomszédságában lévő épületben a Víg Szalon, a teátrum negyedik játszóhelye. Az egykori kávéházi, majd üzlethelyiséget a Vígszínház azzal a szándékkal bérelte ki és újította fel, hogy a klasszikus szalonkultúrát újraértelmezve egyfajta találkozási és közösségi teret hozzon létre.

"Kifejezetten fontosnak tartom, hogy ez egy találkozási pont. A szalon szóval kapcsolatos asszociációk azt jelzik számomra, hogy szükségünk van arra, hogy találkozzunk" – mondta az InfoRádióban Rudolf Péter színművész, a Vígszínház igazgatója. Hozzátette, szeretné, ha ezen a helyen generációk találkoznának, a megosztott szakma képviselői, és beszélgetnének. Az igazgató leszögezte,

hisz abban, hogy beszélgetve lehetséges bizonyos dolgokat megélni, túlélni.

A Víg Szalon kapcsán elmondta, ezen a helyszínen, mivel a technikai lehetőségek korlátozottak, esetleg monodrámákat lesz lehetséges előadni, de valójában inkább a szalonéletet szeretnék létrehozni, ahol a kíváncsi emberek a színházi kereteken kívül egy előadás után ott tudnak maradni, adott esetben akár beszélgetni, találkozni egymással.

Rudolf Péter kifejtette, korunk technológiája, az okostelefon, a social media arra ösztönzi az embereket, hogy befelé fordulva éljenek, bezárkózzanak, és így egyre ritkább, hogy közvetlenül, szemtől szemben beszélgetnek. Úgy véli, baj, hogy megváltozik a kommunikáció, ami űrt teremt nemcsak benne, hanem szerinte az egész világban is. A Víg Szalon célja, hogy ezt a társalgást visszamenekítse, modern formában.

A helyszín megtalálása a színházigazgató szerint egy misztikus véletlen volt: raktárt keresve toppant be oda négy évvel korábban, akkor még egy üzlet volt, de olyan volt, mintha a Vígszínházba lépett volna be. Később kiderült, hogy a hely kibérelhető, és az is, hogy az alaprajz tökéletesen alkalmas egy mini színház-szalon működtetésére. Rudolf Péter azt is elárulta, hogy

a helyiség egykor klubkávéház volt, ahová a Vígszínház holdudvara járt, megfordult ott Molnár Ferenc, Heltai Jenő, Karinthy Frigyes, de állítólag még József Attila is.

A Vígszínház igazgatója szerint a Víg Szalon negyedik előadóhelyként csatlakozni fog az évadtervezéshez is. Hozzátette, jelenleg problémát okoz a zsúfolt műsorterv, és a szalon fokozatosan fogják megtölteni élettel. Elismerte, hogy az új helyszín nagy teher a kollégáknak, "de aki belép ide, abban feltámad a remény, hogy ez egy önmagán túlmutatóan fontos létesítmény lesz", ezért a kezdeti ijedtség után mindenki nagy hévvel kezdett dolgozni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rudolf Péter: szeretném, ha a Víg Szalon generációk találkozóhelyévé válna
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást