Nyitókép: MTI/EPA

Julia Roberts tiszteletbeli César-díjat kap

Infostart / MTI
2024. október 1. 10:10
A színésznő február 28-án a díjátadón veheti át az elismerést.

Tiszteletbeli César-díjjal tünteti ki a francia filmakadémia Julia Roberts amerikai filmsztárt 2025 februárjában, az 50. César-díjátadó gálán - számolt be róla hétfőn a Variety.com.

A francia filmakadémia közleményében a színésznőt inspiráló művészként, a filmművészet ikonjaként méltatta. "Julia Roberts nemcsak filmsztár, hanem a populáris kultúra ikonja is, és hatása messze túlmutat alakításain" - fűzték hozzá.

Pályafutását felidézve megemlékeztek az 1990-ben bemutatott Micsoda nő! című filmben nyújtott alakításáról, amellyel felhívta magára a világ figyelmét, és amelyet még számos siker követett olyan változatos szerepekkel, amelyeket játéka tett feledhetetlenné. Ezek között említették a Sztárom a párom, az Álljon meg a nászmenet és A Pelikán-ügyirat című produkciókat, valamint az Erin Bockovich: Zűrös természet című filmjét, amelyért 2001-ben elnyerte a legjobb színésznő Oscar-díját.

Julia Roberts mások mellett olyan elismert filmrendezőkkel dolgozott, mint Steven Soderbergh (Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi) és Mike Nichols (Közelebb), legközelebb pedig Luca Guadagnino After the Hunt című thrillerjében láthatják a nézők.

A filmsztár nevéhez számos filantróp kezdeményezés is fűződik, és egyebek között az UNICEF jószolgálati nagyköveteként is szerepet vállalt.

Roberts a francia Oscarnak is nevezett César-díjátadó gálán, február 28-án, a párizsi Olympia Színházban veheti majd át az elismerést.

A tiszteletbeli César-díjat, amellyel a francia filmakadémia színészek és filmesek életművét ismeri el, korábban Christopher Nolan, David Fincher, Cate Blanchett, Penélope Cruz, Robert Redford és George Clooney is megkapta.