Nyitókép: Pixabay

A legnagyobb sztárok dalait tette elérhetetlenné a YouTube - itt az indoklás

Infostart
2024. október 1. 06:50
A szigorú indoklást az USA-ban vezette be a videómegosztó, többek között Adele és Kanye West zenéit se lehet ott hallgatni.

Furcsa üzenetbe futottak bele az amerikai felhasználók, amikor az elmúlt napokban olyan népszerű előadók dalait szerették volna meghallgatni, mint Adele, Kendrick Lamar, Britney Spears, a Green Day, vagy épp Kanye West - írta a hvg.hu. Az adott dal lejátszása helyett a YouTube-on és a YouTube Musicban is ugyanaz a kép fogadta a tartalom helyén a felhasználókat: "Video unavailable. This video contains content from SESAC. It is not available in your country".

A SESAC a Society of European Stage Authors and Composers nevű szervezet nevének rövidítése, ami a második legrégebb óta működő zenei jogvédő szervezet az Egyesült Államokban, és több mint 15 ezer dalszerző, zeneszerző és kiadó több mint 1,5 millió dalának jogai tartoznak hozzá.

A szervezet és a YouTube most tárgyal arról, hogy megújítsák a jogdíjakkal kapcsolatos, hamarosan lejáró szerződést. A videószolgáltató nyilatkozata szerint nem lesz megállapodás a határidő lejárta előtt, ezért "mivel komolyan veszik a szerzői jogokat", a SESAC-hoz tartozó tartalmakat letiltották. Ám források szerint inkább tárgyalási technika lehet a lépés, hogy minél inkább le lehessen nyomni a jogdíjakért fizetendő összeget.